Въпреки нелепата постъпка на Уил Смит по време на 94-та церемония на кино академията, то не можем да отречем, че има и хубави неща, с които ще можем да запомним събитието. Едно от тях неоспоримо е победата на акрисата, която грабна "Оскар" за най-добра актриса.

Частейн получи наградата за ролята си на Тами Фей Бейкър, съпругата на телеевангелиста Джим Бейкър, в "Очите на Тами Фей" - биографичен филм, който описва проблемния брак на двойката и подкрепата на главната героиня за правата на ЛГБТ хората. Лентата е режисирана от Майкъл Шоуолтър и в него участват още Андрю Гарфийлд като Джим Бейкър и Чери Джоунс като майката на Тами Фей - Рейчъл.

В речта си Частейн намекна за активизма на Бейкър за правата на ЛГБТ общността, като повдигна темата за самоубийствата на младежите в нея, която "е засегнала много семейства, включително и моето".

Актрисата вече е носителка на множество отличия за ролята си в продукцията, като част от тях са "Изборът на критиците" и на Гилдията на филмовите актьори. След като вече е била номинирана два пъти за "Оскар" - в категорията за най-добра поддържаща женска роля за "Помощ" през 2012 г. и като най-добра актриса за "Zero Dark Thirty" през 2013 г., тази година тя най-накрая грабна статуетката.

През 2011 г. червенокосата красавица сякаш изникна от нищото, когато участва в пет филма - включително номинираните за най-добър филм "Помощ" и "Дървото на живота" - и получи първата си номинация за престижното отличие на Американската киноакадемия. Но всъщеност е работила години наред, за да стигне до този момент, играейки в пиеси от ранна възраст и посещавайки престижното висше училище Джулиард.

Снимка: Getty Images

"Толкова дълго се борих, за да създам кариера", казва тя пред в. "New York Times" през 2017 г.

През десетилетието след годината на пробива си тя получава признание за различни роли - от номинираната за "Оскар" главна роля в "Zero Dark Thirty" през възхваляваната ѝ поддържаща роля в "A Most Violent Year" до дори супергеройски франчайз с "X-Men: Dark Phoenix". Работила е заедно с най-добрите режисьори като Терънс Малик, Катрин Бигълоу, Джей Си Чандор, Аарон Соркин, Кристофър Нолан и Ридли Скот.

През цялото време Частейн е направила всичко друго, но не и да почива на лаврите си. През 2021 г. тя се появи заедно с дългогодишния си приятел Оскар Айзък в сериала "Сцени от един брак" и получава едни от най-добрите си рецензии за ролята на Тами Фей Бейкър в "Очите на Тами Фей". 

Снимка: Getty Images

Звездата прекарва много време в проучване на реално съществуващата телевизионна евангелистка, както и часове на гримьорския стол, за да се преобрази в нея.

"Това беше много по-трудно от всичко друго, което съм правила", казва тя пред "Entertainment Weekly". "Когато създаваш герой, който е измислица, можеш да правиш каквото си поискаш. Правилата са основно в сценария и след това добавяш каквото искаш от себе си. Но с някой като Тами... За мен беше много по-трудно, защото всички знаят коя съм - познават маниерите ми, познават гласа ми - това бе огромна възможност да се проваля."

Джесика Частейн e родена на 24 март 1977 г. в Сакраменто, Калифорния. Тя се утвърждава в изиграването на несъвършени, но силни жени.

Когато се появява на този свят, родителите ѝ са все още тийнейджъри. Отгледана е от майка си, която е готвач, а по-късно и от доведения си баща, работещ като пожарникар. Започва да се интересува от актьорско майсторство още като дете, след като баба ѝ я води на театрална пиеса.

В гимназията изпитва трудности, но през 1998 г. завършва Американската академия за драматични изкуства. Същата година прави професионалния си дебют в постановката "Ромео и Жулиета", а след това е приета в престижното актьорско училище "Джулиард" в Ню Йорк, печелейки стипендия, финансирана от един особено известен възпитаник на учебното заведение, а именно Робин Уилямс.

През първата си година там бъдещата холивудкса знаменитост се бори с тревожност до такава степен, че е била близо до това да бъде изключена от програмата. Към напрежението се прибавя и фактът, че тя е първият човек в семейството си, който посещава колеж. Но след участието си в една от постановките през втората година - придобива увереност.

Ето и няколко любопитни факта за нея: 

Напуска гимназия. Въпреки интелекта си, Частейн осъзна, че училището не е за нея и впоследствие напуска, без да завърши средното си образование. Въпреки че прекратява обучението си, тя е приета в престижния Джулиард чрез стипендия от Робин Уилямс. В публикация във Facebook тя похвали обичания покоен комик, пишейки, че е променил живота ѝ:

"Чрез стипендията си той направи възможно да завърша колеж. Неговият щедър дух завинаги ще ме вдъхновява да подкрепям другите, както той подкрепяше мен".

Ясно е, че напускането на гимназията не е пречка за нейния успех и сама по себе си Частейн е доказателство, че никога не трябва да се отказваме от мечтите си.

В индустрия, в която жените са постоянно притискани да променят външния си вид и особено цвета на косата си, сигурно е изненадващо, че огнено червената ѝ коса е напълно естествена. Заради нея обаче в миналото тя често е ставала обект на подигравки от страна на своите връстници, но е преглъщала всички тези обиди, като днес вдъхновява другите жени да се борят  и отстояват себе си.

Въпреки всички филми, в които е участвала, има един, който тя няма никога да гледа. Преди десетилетие Частейн изуми публиката с невероятното си изпълнение в "Дървото на живота" на Терънс Малик заедно с Брад Пит. Въпреки хипнотизиращото си изпълнение, актрисата каза, че никога повече няма да гледа продукцията, тъй като я намира за твърде болезнена.

"Не успях да го гледам повече от веднъж, защото е изключително емоционален за мен", споделя тя.

Снимка: Getty Images