Всеки лекар, работещ с хора, страдащи от разстройства на психиката, ще ви каже, че пристъпите на тревожност, които наричаме панически атаки, са болестта на 21 век. За съжаление с всеки изминал ден все повече хора се сблъскват с тях, изпитвайки рязък прилив на силен страх или дискомфорт, достигащ своя връх за минути, съпровождан от редица физически симптоми, включващи бърза сърдечна честота, изпотяване, треперене, задух, изтръпване, скованост, горещи вълни, виене на свят и т.н. По принцип тези епизоди често са придружавани с болки в различни части на тялото, внушаващи плашещото усещане за предстоящ фатален край. И макар това състояние да не трае дълго, последствията от него могат да бъдат доста сериозни, тъй като мнозина изпитват сериозно затруднение да се справят с безпокойството от евентуален следващ пристъп, започвайки системно да избягват редица съвсем обикновени ежедневни ситуации, като това да излязат от вкъщи или да останат сами, позволявайки ужаса да вземе контрол над тях.

Истината е, че никой не е застрахован срещу тези внезапни и интензивни прояви на стрес и смут. Разбира се, в това число попадат дори и популярните личности, чийто живот само привидно изглежда перфектен, тъй като под лъскавата му опаковка, която представят пред света, той е изпълнен с точно толкова проблеми, колкото всеки друг... Като доказателство за това може да послужи скорошното откровение на Дженифър Лопес, която разкри, че в миналото изложила здравето си на риск в името на кариерата си. В разговор със своите почитатели певицата сподели, че през 90-те години на миналия век, когато все още се е опитвала да наложи името в индустрията, е спяла между три и пет часа на вечер.

Вижте снимки на Джей Лo >>

"По онова време, като повечето хора, намиращи се във втората половина на своето второ десетилетие, се чувствах непобедима... Постоянно работех - прекарвах цял ден в студиото и цяла вечер на снимачната площадка, дори през уикендите", разказа тя, допълвайки, че късно си е дала сметка колко натоварена е била тогава.

Изпълнителката на "Love Don"t Cost A Thing" каза, че човек не трябва да подценява напрежението и умората, както самата тя е сторила, защото рано или късно те ще го връхлетят с пълна сила, прекършвайки го, при това когато най-малко очаква. Годеницата на Бен Афлек, с когото за втори път правят планове да минат под венчилото, си спомни мига, в който е разбрала, че е необходимо да промени начина си на живот, след като силен панически пристъп я парализира.

"Стоях в караваната си, подготвяйки се за поредния снимачен ден, когато стресът, преумората и безсънието ме застигнаха. Само секунди преди това се чувствах съвсем нормално, стоях и си мислех за снимките, когато изведнъж нещо се случи... Независимо колко се опитвах, не можех да помръдна. Не бях в състояние да накарам собственото си тяло да се движи. Изпитах ужас, който не мога да сравня с нищо друго, защото не знаех какво се случва. Не можех да си обясня какво се случва с мен", обясни тя.

Тогава охранителят ѝ забелязва, че нещо не е наред. Притеснен за състоянието ѝ той не губи време и веднага я отвежда в най-близката болница, търсейки професионална помощ.

"Бях толкова изплашена и объркана, че попитах доктора дали не губя разсъдъка си, дали не полудявам... Сега знам, че съм имала паническа атака, причинена от изтощение, но никога преди случилото ми се не бях чувала този термин", признава латино дивата.

Звездата от "Омъжи се за мен" обясни, че лекарят ѝ е дал много полезни съвети, променили изцяло нейното ежедневие. Той ѝ казал, че вечер трябва да спи не по-малко от седем или девет часа, да избягва прекомерната консумация на кофеин и да се опита да тренира повече.

"Този случай ме накара да проумея колко сериозни могат да бъдат последиците от пренебрегването на нуждите, които имат тялото и ума ми. Там започна моето пътуване към здравословния начин на живот", завършва тя.