Всеки един от представителите на бляскавия Холивуд, който чрез постоянство и всеотдайност е успял да сбъдне мечтата си да заслужи място пред обектива на камерата, позволил му да покаже своя талант в превъплъщенията пред света, със сигурност би казал, че няма по-голямо признание за неуморния му труд от престижната награда, ежегодно връчвана от Академията за филмово изкуство и наука на САЩ. Актьорите, обитаващи Меката на киното, отдавна гледат на приза, превърнал се в материален символ на величието, с което обичайно се свързва седмото изкуство, като на възможно най-високото постижение, което могат да спечелят в своята професионална кариера. Благодарение на него, имената им влизат в историята, изписани на редовете ѝ със сияйни златни букви, които никога няма да бъдат заличени. Ето защо повечето от заслужилите ги знаменитости им отреждат сигурно и видимо място в своите домове, откъдето едва ли не да им напомнят на какво точно са способни, дори когато самите те, поради една или друга причина, подобно на всички други артисти, са спрели да вярват в собствените си възможности.

Вижте снимки >>

Очевидно обаче Гуинет Полтроу, която през 1999 година бе удостоена с бленувания от мнозина "Оскар", присъден ѝ за ролята на Виола де Лесепс в лентата "Влюбеният Шекспир", не е сред онези негови носители, поставящи го на специален пиедестал, обзети от тревога да не му се случи нещо, което да нарани неговото покритие от двадесет и четири каратово злато. В скорошно видео за рубриката "73 въпроса" на списание "Vogue" стана ясно, че популярната блондинка подпира една от портите в градината на имота си в Хамптънс, известен като най-предпочитания за посещение от богатите летен курорт, за да я държи отворена.

"Каква красива статуетка!", възкликва водещият Джо Сабия в клипа, при което събеседницата му отговаря: "Моят стопер за врата, върши чудесна работа!"

След като кадрите бяха разпространени онлайн, много от почитателите на звездата от големия екран възнегодуваха срещу нейното несериозно и безотговорно отношение към трофея, което ясно показва, че той няма никаква стойност за нея. И докато гневните коментари заливаха виртуалното пространство със силата на безмилостно цунами, представител на 51-годишната актриса направи опит да укроти страстите по темата, като заяви пред списание "Variety", че всичко е било на шега. Позовавайки се на интервю, дадено от неговата клиентка месец по-рано за вестник "New York Times", той изтъкна, че както самата тя е посочила в разговора си с таблоида, всъщност държи отличието си в пределите на къщата, която притежава в Амагансет, Ню Йорк.

През май тази година съпругата на режисьора Брад Фалчък размишлява върху своята победа на церемонията, състояла се преди повече от две десетилетия, в подкаста "Call Her Daddy". "След като спечелих "Оскар", това ме постави в известна криза на идентичността, тъй като се запитах какво е редно да сториш и накъде трябва да поемеш, след като получиш най-голямата награда", спомня си тя.

"Огромното внимание, което получих през онази нощ, а и през следващите няколко седмици, ме дезориентира... Цялата тази суматоха бе изключително трудна за мен. Казах си: "Това е лудост. Не знам какво да правя!", сподели тя, допълвайки: "Всичко сякаш бе в повече... Не ме разбирайте погрешно, не съм мислила да върна наградата или нещо подобно, но колкото и невероятно да бе цялото изживяване, то постави много неща под въпрос за мен".

По онова време покойният вече баща на Гуинет се е лекувал от рак, което е било една от причините за силно емоционалната ѝ реч на сцената в "Kodak Theatre". Тя обаче казва, че заради пролетите от нея сълзи под светлите на прожекторите, впоследствие е отнесла редица безпощадни удари, нанесени ѝ най-вече от страна на британската преса, която дълго я е критикувала заради тях.

"Хората бяха толкова зли... Помислих си: "Уау, това е огромна енергийна промяна. Мисля, че ще трябва да се науча да бъда по-малко откровена и много по-предпазлива, за да филтрирам хората около себе си. До онзи момент имах чувството, че всички ме подкрепяха, а след това настъпи истински обрат", споделя Полтроу.