Холивудски експерт по публичен имидж разкритикува актьорската двойка Джейда Пинкет Смит и Уил Смит, че години наред съзнателно са заблуждавали обществото, че са заедно, като по този начин са сринали както доверието към себе си, така и репутацията си.

Припомняме, че 52-годишната Джейда направи бомбастично разкритие за семейните си отношения, обявявайки в тв интервю, че с 55-годишния си съпруг от седем години не живеят заедно и макар че не са подписали документи, с които официално да разтрогнат брака си, на практика са разведени.

Въпреки че от 2016 г. съпрузите водят "напълно отделни животи", те продължиха да поддържат имиджа на щастлива семейна двойка, като не пропускаха червен килим, на който да демонстрират любовта и привързаността си един към друг. Оказа се обаче, че всичко е било просто параван за реалната ситуация, в която се намират, тъй като, както самата Джейда сподели, вече били "изтощени от опитите" да направят брака си успешен.

Актрисата от филма "Матрицата" също така обясни, че е останала стъписана, когато Уил я нарече своя "съпруга", след като удари шамар на водещия Крис Рок по време на миналогодишната церемония за връчването на наградите "Оскар", тъй като двамата вече не били заедно и от доста време не се възприемали като съпрузи.

Уил и Джейда на церемония по връчването на наградите на актьорската гилдия пред 2022 г.

Снимка: Getty images

Но докато Джейда може би се е надявала, че откровената й изповед за състоянието на брака й ще спомогне за повече продажби на мемоарите й "Worthy", заради които тя вдигна завесата над скритата страна от личния си живот, експертът по публичен имидж Ерик Шифър твърди, че в крайна сметка всичко може да се обърне срещу нея и тя да плати висока цена за думите си.

"Доверието и репутацията на Джейда и Уил бяха тежко засегнати от разкритието, че са разделени от седем години. Двамата го държаха в тайна от обществеността, появявайки се заедно, за да обслужват своите самовглъбени, простиращи се извън реалността, звездни и елитни животи. Уил и Джейда обаче са силно заблудени, защото не успяха да видят, че публиката днес лесно се отвращава от фалшивостта на знаменитостите. Сега читателите най-вероятно ще се съмняват и трудно ще се доверят на много от историите в книгата на Джейда", споделя експертът.

Актьорите, които се ожениха през 1997 г., прекараха последните седем години открито парадирайки пред света с т.нар. си щастлив брак и многократно разказвайки в интервюта за романтиката във връзката си.

Дори след като през 2020 г. Джейда публично потвърди пред публиката и пред самия Уил, че е имала афера с младия музикант Аугуст Алсина в епизод-бомба от нейното Facebook ток-шоу "Red Table Talk", двойката продължи нагло да декларира любовта и отдадеността си един към друг. През цялото време те не спираха да демонстрират близост, да споделят взаимност в Instagram и редовно да се обръщат един към друг с мили имена.

Джейда призна, че е имала връзка с младия музикант Аугуст Алсина

Снимки: Getty images

Дойде и най-скандалният и обсъждан момент в живота им - когато Уил привидно защити честта на съпругата си по време на Оскарите, нахлувайки на сцената и удряйки шамар на Крис Рок, след като комикът се подигра с голата й глава - малко след като тя разкри, че страда от алопеция.

През последните дни, в поредица от интервюта, Джейда разкри, че въпреки че живеят отделно, с все още законния й съпруг нямат намерение да подават молба за развод и се опитват да "разберат" как изглежда бъдещето на брака им. Тя даде да се разбере, че през изминалите години, двамата са свършили много работа в стремежа си отново да намерят пътя един към друг и да бъдат истински щастливи не само като семейство, но и като двойка. Актрисата обясни, че с Уил са се преоткрили и дори са започнали отново да се обичат, което било предпоставка пак да заживеят заедно.

View this post on Instagram

A post shared by Rolling Stone (@rollingstone)

През последните седмици едва ли има медия, в която 52-годишната Джейда да не се появи, за да говори за основните акценти в книгата си и да разкрива нови и нови детайли от личния си живот. Тя прие поканата да гостува в списания, електронни сайтове, тв канали и подкасти. Нейното присъствие в мрежата обаче не само досади на публиката, но и видимо предизвиква повече негативи, отколкото позитиви за актрисата. Не малка част от коментиращите в мрежата дори обявиха, че до такава степен са отвратени от поведението й, че категорично отказват дори да си помислят да си закупят книгата й, каквато беше и нейната основна цел.

Основните обвинения срещу Джейда са, че тя е типичният нарцисист, който е готов да мине през всичко и всеки, само и само да постигне целите си. Въпреки че в част от медийните си изяви актрисата определя Уил като своя любим мъж, с когото смята да прекара бъдещите си години, тя не спира да споделя информация, с която да подбива авторитета и публичния му имидж и да го излага. Това определено не се харесва на феновете на актьора, който, макар че срина репутацията си на добро момче заради шамара на Оскарите, все пак продължава да се радва на любовта и симпатиите на не малка част от публиката. За разлика от съпругата си. Потребителите в социалните мрежи започнаха да пишат коментари, в които да я молят да престане да говори, защото на всички вече им е дошло до гуша от думите и присъствието й и не харесват отношението й към Уил, за чийто чувства видимо не се интересува.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от TupacJada (@tupac.jada)

Американският психолог Джесика Макнайър, специалист в работата с хора с нарцистично поведение, посочва трудното минало на Джейда като "виновник" за изграждането й в такава личност, тъй като актрисата е израснала в среда с насилие, с майка зависима към хероин и баща алкохолик. Това я провокирало още в тийн годините си да стане наркодилър, за да може да се издържа.

Според терапевта нарцисистите често се вживяват в ролята на жертва, в желанието си да предизвикат симпатиите и обожанието на околните. Именно подобен похват използва и Джейда, която признава в книгата си, че е оставила на заден план собственото си щастие и развитие, за да бъде подкрепа на мъжа си, да отгледа децата им и да бъде партньор за пример пред обществото. Тя не крие, че никога не е искала да се омъжва за Уил, но го е направила под натиска на майка си, която искала да я види пред олтара и в сватбена рокля.

Децата в семейство Смит са щастливи, че вече няма нужда да пазят тайната на родителите си

Снимки: Getty images

Загубата на Тупак, неин приятел още от училище, когото опеделя и като своята "сродна душа", също се оказва ключова в живота й, като според психолога, това я е направило още по-крехка и "чуплива". Макар че връзката между двамата да не е била интимна, се оказва в основата на зараждането на сериозна несигурност в самия Уил. През 2021 г. в собствените си мемоари, актьорът споделя, че се е измъчвал от отношенията на Джейда и Тупак и че неговият образ го е карал да се чувства като страхливец.

Мнозина обвиняват актрисата, че е унижила жестоко Уил, когато публично призна пред самия него, че му е изневерила. "Трудно е да се каже дали това е предателство, като се има предвид, че не знаем за случващото се в тяхното семейство и какви неща са преживели. Често срещам хора, които проявяват нарцистични тенденции, които обаче имат проблем с това да разберат как поведението им е повлияло на хората около тях и не желаят да поемат отговорност за случващото се", споделя терапевтът Алана Карвальо.

Уил удари шамар на Крис Рок по време на Оскарите, след като комикът се пошегува с голата глава на Джейда

Снимка: Getty Images

Въпреки че в семейство Смит, откровенията на Джейда будят недоволството на публиката, съпругът й Уил Смит също не печели дивиденти от разкритията около семейството му. Още повече, че той не излезе от самоизолацията си, за да защити собствените си личност и репутация, а за да се самообвини, че не е подкрепял и ценил достатъчно съпругата си. В имейл до "New York Times" носителят на "Оскар" обясни, че е развил "емоционална слепота" към съпругата си, че четейки книгата й се е събудил и я е преоткрил.

"Джейда постоянно го злепоставя в публичното пространство, без да се интересува от емоциите му. Тя е тази, която го извежда пред екрана и му признава, че му е изневерила, докато той е видимо насълзен и съсипан, а на нея не изглежда да й пука от този факт. И въпреки това, Уил Смит казва, че е бил емоционално сляп. Той не е жертва, макар че всички обвиняват основно Джейда. Защото, да, Джейда е ужасен човек, но Уил доброволно участва в собственото си унижение и деградация. И той носи пълната отговорност за това. Той окуражава съпругата си да го унижава още повече и все по-малко да го уважава. А, ако в един брак няма уважение, резултатът ще е само един - пълен колапс", споделя актьорът и критик Мат Уолш в своя подкаст.

Въпреки че и Уил, и Джейда се опитват да се представят като жертви пред обществеността по един или друг начин, единствените жертви в случая са децата им. Според публикации в медиите те на-накрая се успокоили, че вече не е нужно да държат в тайна раздялата на родителите си, каквото нареждане имали от самите тях. Самата Джейда не веднъж е споделяла, че семейната обстановка в дома им сериозно е повлияла на психиката на Джейдън и Уилоу. Според близък до семейство Смит, особено емоционално приемала случващото се Уилоу, която трудно приемала, че родителите й публично се саморазрушават.