Днес Джейсън Момоа става на 40 години и по този повод ние ви правим подарък с 40 негови снимки и малко факти.

Вижте снимки >>

Джейсън Момоа е американски актьор, режисьор, сценарист, продуцент и модел. Известен е с ролите си на Ронан Декс в "Старгейт Атлантис", Конан в "Конан Варварина" (2011) и хал Дрого в телевизионния сериал на HBO - "Игра на тронове". През 2018 излиза "Аквамен", в който Момоа играе главната роля.

Учил е морска биология, затова ролята му в "Аквамен" напълно му приляга.

Започва кариерата си като модел. През 1999 г. става "Модел на годината" в Хаваи.

Снимал се е и в "Спасители на плажа".

Той е роден на 1 август 1979 г. в Хонолулу, но живее и израства в Норуок, Айова. Отгледан е от майка си. Баща му е коренен хаваец, а майка му е германка с ирландски и индиански произход. Висок е 193 см.

Още на 7-8 години се зарича пред майка си, че някой ден ще се ожени за Лиза Бонет. И наистина го прави. Става и приемен баща на Зоуи Кравиц - дъщерята на Лиза Бонет от Лени Кравиц. Самият Лени признава, че с Джейсън са страхотни приятели. На 27 юли 2007 г. Бонет ражда първото им дете с Момоа - дъщеря на име Лола Йолани Момоа. На 15 декември 2008 г. се ражда и второто им дете, момче на име Накоа-Уолф Манакауапо Намакаеха Момоа.

Скоро, с цел привличане на вниманието на хората за опазване на околната среда, обръсва 7-годишната си брада.

На церемонията по връчване на наградите "Оскар" тази година Момоа носи на практика последната дреха, направена от легендарния Карл Лагерфелд.

Джейсън Момоа и Лиза Бонет на "Оскарите" 2019

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Има огромен белег на веждата, който получава след сбиване в бар. Инцидентът се случва малко преди старта на снимките на "Игра на тронове". Джейсън е нападнат със счупена бутилка и получава 140 шева на раната.