Казват, че животът е само един миг от вечността, през който обаче човек е способен да остави след себе си трайна следа, пазеща спомена за него дълго след като той вече е напуснал този свят... Точно както стори Джо Лара, чието превъплъщение в Тарзан не само беляза завинаги холивудската киноиндустрия, но също така му спечели признанието за най-чаровен актьор, влязъл някога в образа на героя, израснал в джунглата.

Вижте снимки на Лара >>

За жалост обаче всяка история има своя край, а 58-годишният Лара посрещна финала на своята точно преди една седмица, когато загина трагично в самолетна катастрофа близо до град Нашвил, щата Тенеси. По тъжна ирония на съдбата частното летателно средство, пилотирано от самия артист, се разби в езерото Пърси Прийст, а на последната снимка, сложена за корица на неговия личен Фейсбук профил, той носи блуза, с която сякаш сам предрича собствената си съдба, тъй като на нея е изписано "Животът е прекалено кратък, затова се гмурни в него с всички сили"... И той действително се потопи във водите, отвели го в безкрайността.

Снимка: Facebook

Макар славата да го връхлита с пълна сила преди повече от три десетилетия, когато на малкия екран излиза филмът с негово участие "Тазрзан в Манхатън", приживе той предпочита да прекарва дните си колкото е възможно по-далеч от суетата, изпълваща шоубизнес средите, окъпани по традиция в ярките светлини на прожекторите. Поради тази причина, въпреки звездния му статус, той отдавна решава да спусне тежки завеси над битието си, като и до днес за него се знае твърде малко - точно толкова, колкото самият той е преценил, че е необходимо. Ето защо, с цел да разберем повече за Уилям Джоузеф Лара, както е истинското му име, говорим с един от неговите приятели, а именно певеца Красимир Аврамов, прекарал дълги години в Лос Анджелис. Запознанството им се случва покрай бившата съпруга на актьора Наташа и мениджърката на изпълнителя Ирена, които поддържат близки отношения.

"Джо бе изключително скромен и мил човек, за когото арогантността и високомерието не бяха присъщи. Той бе здраво стъпил на земята и имаше трезва преценка за индустрията, пречеща на нейния блясък да го заслепи... Всъщност той изобщо не харесваше шоубизнеса и постоянно ме предупреждаваше колко много коварство се крие под лъскавата му опаковка, като често дори го сравняваше с безпощадна машина, смазваща всеки, осмелил се да влезе в нея", сподели Човека глас специално за Dir.bg

По думите му Лара е бил вечно замислен и отнесен, сякаш е живеел в свой собствен свят, отдалечаващ го от преструвките и лицемерието, превърнали се във верни спътници на популярността, идваща с професията му. Ето защо в крайна сметка още в началото на новото хилядолетие той е решил да напусне Града на ангелите, установявайки се в пустинята извън него, където се виждат за първи път с музиканта, малко преди той да спечели голямото отличие "Суперзвезда на годината" на "LA Music Awards".

Краси Аврамов

Снимка: Личен архив

"С мениджърката ми бяхме поканени на гости в ранчото му... или поне така го представи тогавашната му съпруга Наташа. Когато пристигнахме обаче, се оказа, че къщата все още не бе завършена и се наложи четиримата да спим в неговата каравана, която поради внушителните си размери по-скоро приличаше на двустаен апартамент на колела. Онова, което ми направи сериозно впечатление, бе, че въпреки възможностите си, Джо строеше сградата съвсем сам, отказвайки да наеме хора, които да я издигнат за много по-кратко време. Попитах го защо все пак не вземе някой, който да му помогне в начинанието, а той ми отговори, че му носи удовлетворение да създава, да използва двете си ръце", спомня си Аврамов.

В съзнанието му и до днес е запечатан мига, в който звездата от "Среднощни войни" ги посреща с песен, свирейки на китара.

Джо с втората си съпруга Гуен

Снимка: Facebook

"Беше седнал на стол пред караваната си, паркирана близо до започнатия строеж, насред цели 20 декара земя, купена с парите, спечелени от продукциите, които е снимал. Обичаше музиката, при това много. Тя заемаше специално място в сърцето му, затова никак не се изненадах, когато впоследствие реши да преследва тази своя страст, захвърляйки дългогодишната си кариера пред камера", обяснява Краси, допълвайки, че актьорът е колекционирал оръжия. "Чрез тях се освобождаваше от натрупаното напрежение. Вземаше някоя от пушките или пистолетите си и стреляше всеки път, когато се чувстваше неспокоен, сякаш с всяко натискане на спусъка се освобождаваше от тревогите си", разкрива Краси, който също така признава, че Лара му е дал няколко урока по стрелба.

Това, което никога няма да забрави, е как по-късно четиримата са предприели пътуване до Лас Вегас, където са отишли да гледат представление на "Cirque du Soleil". По онова време са отседнали в емблематичния хотел "Bellagio", известен с впечатляващия си музикален фонтан.

Джо с единствената си дъщеря от първия си брак с Наташа

Снимка: Facebook

"Беше страхотно. Макар вече няколко пъти да бях ходил в града, този път се отличаваше от всички останали, защото наистина се забавлявахме. Не напразно казват, че не мястото, което посещава, а компанията, в която човек се намира, е от значение, тъй като тя е в състояние да промени възприятието на обстановката. Не че Вегас сам по себе си не е достатъчно интригуващ, но е различно, когато се озовеш там с правилните хора", обяснява изпълнителят на песента "Двама".

С голяма тъга, каквато е присъща за загубата на близък приятел, той признава, че Лара ще му липсва.

"Понякога животът е болезнено несправедлив... Колкото и да ми се иска, не мога да намеря отговор на вечния въпрос защо лошите неща често се случват на добрите хора. През последните години Джо бе щастлив, най-после правеше онова, което иска, преследвайки копнежите на сърцето си. Парадоксално е, че това се случи, след като захвърли настрана мечтата на милиони хора, чиято най-голяма цел е да се сдобият с известност в Меката на киното... Е, той го бе постигнал, но още тогава бе проумял, че нещата никога не се такива, каквито изглеждат отстрани", каза Краси.

Когато е разбрал, че актьорът е починал, първоначално не е повярвал, надявайки се всичко да се окаже фалшива новина, от онзи вид, до който от време на време някои информационни сайтове, отчаяно желаещи да привлекат внимание към себе си, прибягват.

"Отворих браузъра на телефона си и веднага написах в търсачката името му... Когато на екрана ми се появиха резултатите и видях заглавията, излезли в големи медии като CNN, просто замръзнах. В този момент получих обаждане от мениджърката си. Знаех какво ще ми каже, още преди да съм вдигнал, а опасенията ми се потвърдиха. Стоях и слушах какво ми говореше, без да мога дори да реагирам... бях в шок.

Съобщението, което изпраща дъщерята на Гуен

Снимка: Личен архив

Тя ми обясни, че дъщерята на съпругата му Гуен, която е от предишна нейна връзка, е била сред първите, разбрали за аварията на самолета, докато той все още е бил във въздуха. За щастие тя не е била на борда, но докато летателното средство е падало е написала съобщение, което е изпратила до всички членове на църквата, основана от майка ѝ. В него тя ги призовава да се молят на Бог за нейните родители и успешното приземяване на самолета..."

То обаче така и не се е случва, а майката и бащата на момичето, заедно с още пет пътници, намират смъртта си.

"Искрено се надявам, че сега са на по-добро място. Мир на душите им", завършва Аврамов.

Джо Лара е роден в Сан Диего, щата Калифорния, на 2 октомври 1962 г., но израства в Ню Порт Бийч. От малък обича да сърфира, да се боксира, да играе плажен волейбол, футбол, а също така и да лети, като още на 16 години получава лиценз за пилот. Благодарение на състезателната си натура, той бързо се превръща в най-обещаващия играч в училищния отбор по футбол. Вместо обаче да приеме някоя от предложените му спортни стипендии от различни университети, на 19 г. той неочаквано става модел и започва да се изявява професионално пред камера. Работата му го отвежда в столиците на модата - Париж, Женева и Милано, където покорява най-големите подиуми, представяйки някои от водещите марки дрехи в световен мащаб.

Не след дълго обаче желанията му отново се променят и той се насочва към актьорската професия. За целта се мести в Лос Анджелис, след което се записва на курсове. Решил да тества наученото, наред със способностите си, Лара се явява на прослушване за телевизионния филм на CBS от 1989 г. "Тарзан в Манхатън", от което си тръгва с главната роля. По-късно участието му в продукцията вдъхновява сериала "Тарзан: Епичните приключения", излъчван в периода 1996 г.-1997г. Освен актьор, той е и продуцент на 22-та епизода, които са заснети в Южна Африка. В своята филмография тай добавя още 20 заглавия, снимките по които го отвеждат на множество места по целия свят, включително Филипините, България, Русия, Чехия, Африка, Мексико и др.

Джо в ролята на Тарзан

Снимка: Стопкадър YouTube

Години наред живее извън Лос Анджелис, преди да се премести в Тенеси през 2011 г. Преди три години, с един несполучлив брак зад гърба си, от който има дъщеря, той се жени за втори път, вричайки се във вечна любов на Гуен Шамблин, която е основател на църквата "Remnant Fellowship" (1999 г.) в Брентвуд, пастор и автор на книги за здравословен начин на живот и отслабване чрез изучаване на Библията, превърнали се в бестселъри. През последните години от живота си Лара се отказва от киното в полза на кънтри музиката.