Американският актьор и звезда на кеча Джон Сина се извини на китайските си фенове, след като нарече Тайван "страна" в интервю по повод новия филм, в който участва - "Бързи и яростни 9".

В интервю за тайванския тв канал TVBS по-рано този месец 44-годишният Сина каза, че Тайван ще е първата "страна", в която публиката ще види последната лента от високоскоростната поредица.

Китай определя Тайван като своя провинция, а властите на острова отхвърлят това.

"Направих една грешка. Много, много съжалявам за нея", каза Сина на мандарин във видеозапис, публикуван в акаунта му в социалната мрежа Уейбо, популярна в Китай. "Обичам и уважавам Китай и китайския народ", добави звездата.

Снимка: Getty Images

Извинението му обаче не беше достатъчно за немалка част от потребителите на социалните мрежи в Китай.

"Моля, кажи на мандарин, че Тайван е част от Китай. В противен случай няма да те разберем", гласеше един от коментарите под поста на холивудската знаменитост, получил най-много харесвания.

И в САЩ имаше неодобрение към думите му.

"Може ли някой да помогне на Сина да намери гръбнака си?", написа в Twitter Мат Каролиън, мениджър на новинарския сайт Boston.com.

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпейо също реагира критично.

"Така ниско се поклони пред Китайската комунистическа партия, че дори не те виждам", написа той в Twitter.

Филмът "Бързи и яростни 9" е хит в континентален Китай след премиерата си на 21 май, припомня БТА. От общите приходи на филма през последния уикенд в размер на 162 милиона долара, 135 милиона долара са от прожекции в Китай.

Снимка: Getty Images