Певицата Джони Мичъл поиска да бъде свалена нейната музика от стрийминг платформата Spotify в знак на солидарност към колегата си Нийл Йънг.

Изпълнителят и композитор оттегли изпълненията си пред дни, несъгласен с подкаст на комика Джо Роугън, обвинявайки го в разпространение на дезинформация за Covid-19. Spotify държи изключителните права на неговото предаване.

Мичъл (78 г.) е първата известна музикантка, която се присъединява към решението на Нийл Йънг (76 г.).

"Безотговорни хора разпространяват лъжи, които струват живота на хората", се казва в съобщение, качено на сайта на Джони Мичъл. "Солидарна съм с Нийл Йънг, със световната научна и медицинска общност".

След решението на Йънг, от шведската компания обявиха, че в съответствие с политиката за съдържание от началото на пандемията са били премахнати над 20 хиляди подкаст епизода, свързани с новия коронавирус.

От компанипята обаче не коментират подкаста на Джо Роугън, който е в основата на действията на Йънг.

Снимка: Getty Images

Предаването му се радва на висок рейтинг. Комикът отхвърля ваксините и дори обяви в шоуто си, че взема препарата ивермектин като предпазна мярка срещу заболяването, пише БТА.

Малко преди оплакването на Нийл Йънг, 270 учени и лекари подписаха отворено писмо до Spotify с призив платформата да вземе мерки срещу Джо Роугън, като също го обвиниха в разпространение на лъжи в подкаста.