Нийл Йънг заплаши да оттегли музиката си от стрийминг платформата Spotify в протест срещу подкаста на комика Джо Роугън, когото композиторът и изпълнител обвинява в разпространение на дезинформация за Covid-19. Йънг, който като дете е боледувал от полиомиелит, публикува на сайта си писмо до мениджъра си и до звукозаписната компания "Warner Music Group" с искане да действат, за да се прекрати излъчването на негова музика на платформата. Не след дълго обаче публикацията бе заличена от сайта му.

Роугън, който е на 54 години, води подкаста "The Joe Rogan Experience, който е с изключително висок рейтинг в Spotify, а платформата държи изключителните права на подкаста.

След като писмото на 76-годишния Йънг се появи и после изчезна от сайта му, Spotify продължи да излъчва музиката му, както и подкаста на Роугън. Водещият отхвърля ваксините и в шоуто си бе казал, че взема ивермектин като предпазна мярка.

Йънг бе посочил в писмото си, че подкастът на Роугън привлича 11 милиона слушатели на епизод и че Spotify няма политика срещу дезинформацията.

По-рано този месец 270 учени и лекари подписаха отворено писмо до платформата с призив тя да вземе мерки срещу Роугън, обвинявайки го в разпространение на неистини в подкаста.

Миналия месец Роугън интервюира за подкаста д-р Робърт Малоун, инфекционист, чийто акаунт в Twitter беше блокиран за разпространяване на дезинформация и който бързо се превърна в герой на антиваксърската общност, припомня БТА. Той постави под въпрос ефективността на ваксините срещу Covid-19 и каза, че милиони хора са били хипнотизирани да повярват, че ваксините предотвратяват тежко заболяване.