Британецът Ед Шийран отрече да е заимствал идеи от песен на други музиканти за написването на "Shape of You", без да им признае авторство в повдигнатото срещу него дело за права върху хита му от 2017 г..

Популярният певец се защитава по обвинения от грайм изпълнителя Сами Чокри, известен като Сами Суич и продуцента Рос О'Донъхю, които твърдят, че "Shape of You" повтаря "някои стихове и фрази от песента им "Oh Why" от 2015 г."

Разпитан от адвоката им Сътклиф днес, Шийран каза, че не бил чувал за Суич по времето, за което е обвинен да е копирал фрази от "Oh Why".

Юристът обаче изтъкна, че носителят на наградата "Грами" би трябвало да е познавал клиента му, който е споменавал, че не само е получавал туитове от звездата, но и  че и двамата са се изявявали на една и съща платформа - SBTV, на която започва кариерата на Шийран.

Освен това Ед е извикал името на Суич на фестивала в Рединг през 2011 г., след като основателят на SBTV Джамал Едуардс го моли за това.

Само че Шийран отрече.

Сътклиф разпита изпълнителя на "Perfect" как пише парчетата си, дали идеите му идват спонтанно или се развиват постепенно, под въздействието и на други музиканти. Според него "просто не е вярно", че Шийран да създава композициите си "в крачка", обяснявайки, че към времето, когато е написана "Shape of You", има редица доказателства, че той събира идеи, преди да пише песните.

"Не съм съгласен с това" каза обвиняемият, който говореше ясно и уверено.

Делото между двете страни е от 2018 г., когато Шийран и съавторите му Стивън Маккъчън и Джон Макдейд подават иск във Върховния съд да обяви, че не са нарушили авторските права на Чокри и О'Донъхю върху "Oh Why". Те от своя страна подават насрещен иск.

Песента "Shape of You" излезе през 2017 г., припомня БТА. Тя е от третия албум на Ед Шийран. Песента все още е най-стриймваната в Spotify, като донесе и награда "Грами" за най-добро поп соло изпълнение на Шийран.