Принц Андрю - вторият син на британската кралица, бе лишен от военните си титли и кралски повинности. Това става, защото трябва да се яви в граждански съд в Съединените щати по обвинения в сексуално посегателство срещу малолетна, които той отрича.

В изявление от Бъкингамския дворец се казва: "С одобрението и съгласието на кралицата, военните титли и кралските повинности на херцога на Йорк бяха върнати на кралицата". Към принц Андрю освен това повече няма да се обръщат с "Ваше кралско височество", съобщи БНР.

Херцогът на Йоркще престане да изпълнява публичните си задължения като представител на кралското семейство, за да може да се защити в гражданско дело в американски съд. В сряда американски съдия постанови, че може да продължи заведеното дело срещу принц Андрю от Вирджиния Джуфре за сексуално посегателсво, когато тя е била на 17 години.

Говорител на Министерсвото нап отбраната заяви, че не може да коментира връщането на военните титли и почести на принц Андрю на кралицата, тъй като това е въпрос, който засяга монархията.