Актрисата Емилия Кларк, която е най-известна с ролята си на Денерис в "Игра на тронове", бе обявена за член на Ордена на Британската империя от принц Уилям по време на церемония в замъка Уиндзор.

Тя получи наградата заедно с майка си Дженифър за работата им като съоснователи на благотворителната организация SameYou, която е свързана с помощ и възстановяване след мозъчни травми. Те са първата двойка майка-дъщеря, удостоени с една и съща титла в един и същи почетен списък, пише ВВС. "Фактът, че сме заедно, е прекрасен, но причината, поради която благотворителната организация наистина съществува, е заради цялата работа, която върши майка ми", каза Емилия.

Двете основават фондацията, след като актрисата претърпява два мозъчни кръвоизлива през 2011 и 2013 г. Както обяснява Дженифър: "Осъзнахме, че малцина имат достъп до достатъчно дълга или изобщо до някаква рехабилитация. Очаква се да се оправиш след определен период, а това, за съжаление, не е реалността за по-голямата част от хората. Дори и да имате лека мозъчна травма, това е наистина сериозно заболяване. Получаването на Ордена на Британската империя е голяма чест. Не го възприемам изобщо като награда за нас. Ще се опитаме да повишим осведомеността за десетките хиляди хора, които са ни писали, и за милионите хора по света, които нямат глас".

Както споменахме първият кръвоизлив в мозъка на Емилия се случва през 2011 г. - точно след като приключват снимките на първата серия на "Игра на тронове". Тогава тя губи способността си да говори, като почти изпада в кома. Вторият кръвоизлив през 2013 г. се нуждае от операция, след като скенерът показва, че размерът му се е удвоил, а Емилия вече е споделяла, че е сред "наистина малкото" хора, които са оцелели и са останали "без последствия".

Според световните медии тя е получила субарахноидален кръвоизлив, след като на повърхността на мозъка й се е спукала аневризма - слабо място в кръвоносен съд. Те са най-често срещани при хора на възраст между 45 и 70 години и могат да доведат до силна умора, проблеми със съня, главоболие, нарушения в зрението и загуба на движение, но Емилия заяви преди това, че не е имала никакви последици.

Преживяното накарало нея и майка й да създадат благотворителната организация SameYou, за да набират средства и да помагат за увеличаване на достъпа до неврорехабилитация след мозъчни травми и инсулти.