Носителите на наградите "БГ модна икона" за 2022 г. бяха обявени днес на събитие, организирано от Академията за мода.

Лауреатите са Мария Бакалова в категория "Изкуство", Миро и Михаела Филева - за музика, Георги Любенов - за медии и журналистика, Десислава Стоянова - за телевизия, и Елена Караколева - за лайфстайл.

"Годишните награди "БГ модна икона" все повече се утвърждават като незаменим стимул за по-висока визуална култура, естетика на външността и поведението. Това отличие е възнаграждение за стремежа към висок стил и класа в общуването и публичната изява. Моите горещи адмирации за новите победители, които наистина олицетворяват единството и хармонията между вътрешната и външната красота, между стила и професионалните качества", коментира председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков.

Миро и Есил Дюран

Снимка: bulFoto

Той посочи, че всеки път отличията отправят конкретно послание. Този път апелът е към цялото човечество - да се вразуми, да се смири, да спре безумната война, за да се възцарят мирът, любовта и красотата.

Мария Бакалова, която в момента е ангажирана със снимки на филм в САЩ, ще получи своя приз допълнително - когато е на родна земя. Тя изпрати специално видео послание, в което благодари за признанието и посвещава наградата си на жените с най-голяма заслуга за стила й - майка й и нейната личната стилистка Джесика Пастър.

Стойков връчи сертификатите на новите стипендианти на "Златна игла" - Иванина Иванова и Рая Виктор, студенти по моден дизайн от Националната художествена академия, пише БТА. Лице на "БГ модна икона 2022" беше българският модел Никол Предьова, а водеща - Марина Кискинова.

Всички лауреати

Снимка: БТА