Ейдриън Броуди е американски актьор, който е известен със своето отношение към образите, в които влиза и сливането с тях до неузнаваемост. Сред най-известните му роли са тези в "Пианистът" (2002 г.), "Кинк Конг" (2005 г.), "Бягство от затвора" (1994 г.), "Peaky Binders" (2017 г.) и др.

Роден на 14 април 1973 г. в Ню Йорк, той израства в семейството на майка фотограф и баща, който е професор по история и художник. Баща му е полски евреин, а майка му - унгарска католичка, но Броуди споделя, че през живота си никога не е имала някаква специална връзка с юдаизма или християнството.

Като малък обича да прави фокуси по партита за рождени дни, а родителите му го записват в училище по актьорско майсторство, главно, за да го отдалечат от лошото му обкръжение по онова време.

Кариерата му започва още на 13 години в театрална постановка, а първият му пробив е във филма "Куршум" с Тупак Шакур (2Pac) и Мики Рурк през 1996 г., като две години по-рано вече е участвал в познатия за нашата публика филм "Бягство от затвора". През 1998 г. получава първата си номинация за наградите "Independent Spirit" за ролята си в "Ресторант". По-късно критиците го хвалят за превъплъщенията му в "Тънка червена линия" и "Лятото на Сам".

Снимка: Getty Images

През 2002 г. обаче идва истинският му пробив с филма "Пианистът" (2002 г.), който е по действителен случай. Ейдриън влиза в ролята на полския пианист от еврейски произход Владислав Шпилман, проследявайки историята му по време на Втората световна война. Месеци наред Броуди се подготвя за тази роля, отслабвайки с 14 килограм, както и да се научи да свири на музикалния инструмент, пред чиито клавиши ще застане на снимачната площадка. По всякакъв начин успява да влезе в обувките на Шпилман от физическата слабост до психическата.

"Напуснах апартамента си, продадох колата си, изключих си телефона, за да усетя какво е да не знаеш кога ще се върнеш у дома или какво ще направиш. И задачата да науча да свиря Шопен беше прекрасно разсейване от глада", казва той пред "GQ".

След успеха, който постига с лентата, Броуди участва в 4 филма, всяка с по-различен персонаж от другата: "Dummy" (2003 г.), "Селото" (2004 г.), "Якето" (2005 г.) и "Кинг Конг" (2005 г.). От срамежлив вентрилоквист през умствено изостанал мъж и военен ветеран до писател, той успява да облече кожата на всеки свой персонаж до толкова, че да забравиш, че това е Ейдриън Броуди. "Кинг Конг" се превръща във финансово най-успешният му филм. Докато говори за тази своя роля, си спомня друга история, свързана с друг известен филм на режисьора Питър Джаксън - "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена". По онова време му е предложена ролята на хобит, но не си спомня на кой точно. Броуди отказва, тъй като по онова време търси друг тип роли. Когато отива в киното да гледа филма с тогавашната си приятелка веднага съжалява за това свое решение, а приятелката му го пита: "И ти отказа да участваш в това?"

Снимка: Getty Images

През 2006 г. потвърждава слуховете, че иска да участва във филма "Тъмният рицар" в ролята на Жокера. Среща се с режисьора Кристофър Нолан, но накрая той и компанията решават, че Хийт Леджър е по-добрият избор.

Следващият му голям успех е през 2011 г. в комедията на Уди Алън "Полунощ в Париж", където играе Салвадор Дали. Филмът печели "Оскар" за най-добра комедия, а "Гранд хотел Будапеща" следва примера му през 2015 г. Същата година влиза в образа на император Тиберий във филма "Острието на дракона".

През 2017 г. се появява в четвъртия сезон на известния сериал "Peaky Binders". През 2021 г. участва във филма "Clean", както като актьор така и като продуцент и сценарист. Връщайки лентата назад Броуди споделя, че този филм е най-големият риск, който е поемал в кариерата си, най-вече финансово.

"Бяха много години, в които изливах всичко, което имах в него. Кръвта, сълзите и потта ми. Никога не съм правил това до такава степен за друг филм", споделя той пред списание "Far Out".

През 1992 г. актьорът претърпява катастрофа с мотоциклет, от която се възстановява няколко месеца. Три пъти си е чупил носа от каскади, включително, докато са снимали "Лятото на Сам".

Снимка: Getty Images

През 2009 г. Ейдриън участва в подписка за освобождаването на режисьора Роман Полански, който по това време е арестуван заради обвиненията в изнасилване на 13-годишно момиче от 1977 г. В различните медии също се изказва в негова защита, както и в тази на Уди Алън, който е обвинен от дъщеря си, че е прилагал сексуален тормоз над нея, когато е била дете. Това предизвиква недоволство и критики от хората, които вече не са толкова сигурни какво да мислят за него.

Когато от "People" го питат дали професионалният и личният живот на една звезда трябва да бъдат напълно разделени той отговаря: "Е, до определена степен. Както казах, хората правят грешки през живота си".

През 2020 г. става ясно, че е във връзка с английската дизайнерка и актриса Джорджина Чапман.

Ейдриън Броуди и Джорджина Чапман

Снимка: Getty Images

Ейдриън Броуди може да се нарече истински хамелеон. Винаги е напълно отдаден на своите проекти и се старае да предаде толкова истински образи, че чувствата им да прескочат невидимата бариера и да достигнат до зрителите. А със сигурност има още много образи, които предстои да ни покаже.