Около 40 протестиращи феминистки осуетиха една от прожекциите в Париж на новия филм "Офицер и шпионин" на режисьора Роман Полански на фона на отправените наскоро към него нови обвинения в изнасилване, съобщиха световните агенции.

Скандирайки "Полански изнасилвач, киносалоните са виновни", активистките блокираха входа на кино на улица "Шамполион" в Латинския квартал. Участничките в протеста носеха плакати с надписи "В това кино прославят изнасилвачите" и "Полански тормози жените", отбеляза Франс прес.

"Отмяната на тази прожекция не е победа. Победа ще бъде когато дойде краят на безнаказаността за изнасилвачите", заяви Клое Мадеста, една от активистките, цитирана от Ройтерс.

Въпреки протеста, осуетил една от прожекциите, на други места във френската столица филмът "Офицер и шпионин" на Полански, посветен на аферата "Драйфус" и отличен с Голямата награда на журито на кинофестивала във Венеция, беше показан.

Скандалният режисьор лансира новия си филм в Париж броени дни след като френската актриса и фотографка Валантин Моние го обвини в отворено писмо до в. "Паризиен", че я е изнасилил през 1975 г., когато е била 18-годишна, по време на ски ваканция в Швейцария.

86-годишният Полански отхвърли обвиненията чрез адвоката си Ерве Темим.