Френската актриса Жудит Годреш призова за разследване на сексуалните престъпления и сексизма във френската филмова индустрия, съобщиха АП и БТА.

Годреш свидетелства емоционално пред комисия във френския Сенат, разказвайки за собствения си негативен опит в тийнейджърска възраст. "Всички знаят какво се случва в киното, насилникът е дегизиран като режисьор, който кара малките момичета да страдат, да плачат. Определя им среща и става техен притежател", каза Годреш. Видимо развълнувана заяви, че не е знаела, че има право да каже "не".

"Говоря колкото мога по-силно, но засега нищо не се случва, защото системата е такава от много години", каза тя пред АП в края на седмицата. "Мисля, че има нещо особено във френското общество, което го държи в Средновековието", допълни актрисата.

51-годишната Годреш обвинява двама френски режисьори в изнасилване и сексуално посегателство, когато е била съответно на 14 и 15 години. Режисьорите са били над 40-годишни. И двамата мъже отричат вина. Тя обвини и Харви Уайнстийн в сексуално посегателство във времето, когато е била на 24.

Според френски медийни публикации случилото се с Годреш е с изтекла давност. Жудит заяви, че е чувствала подкрепа в САЩ, когато е разказала за извършеното от Уайнстийн, но не и във Франция, където режисьорите все още се смятат за свещени фигури с голяма власт. "Надявам се, че нещата ще се променят. Ще се променят ли? Вярвам в действията, не в аплаузите", допълни тя.