Известен е като гримьора на Холивуд, а едни от най-красивите жени в света се оставят в ръцете му, за да ги направи неотразими. Георги Сандев е не просто гримьор, а талантлив, успял и свободен човек по начина, по който самият той го разбира. А формулата е работа, работа и пак работа. В специално интервю за Life.dir.bg Сандев разкри какво е да срещнеш едни от най-големите български звезди на световната сцена и кое е най-голямото предизвикателство в работата му.

Вижте снимки на Георги >>

Здравей, Георги, живееш в Ню Йорк, но човек може да те срещне във всяка точка на света. Къде те намирам?

На Плая Негра в Гуанакасте, Коста Рика.

Върху какво работи последно?

Върху един много красив проект за специално луксозно издание на британското списание "10 Magazine" с Ванина Соренти. Работих и с Бела Хадид за сватбата на Марк Джейкъбс, който сключи брак с дългогодишния си партньор Чарли Дефранческо. Много се радвам за тях двамата!

А какво предстои?

Какво ли не... В момента снимаме рекламната кампания на Марина Риналди, след това имам няколко ангажимента с един от любимите ми модели и приятели - Барбара Палвин, за Victoria's Secret, пътувания до Уест Палм Бийч, Флорида и Биг Сър, Калифорния, филмовият фестивал "Трайбека" В Ню Йорк и както вече казах - какво ли още не. Април е супер натоварен месец в работно отношение.

В чужбина си по-известен, отколкото е България. С кого си говори последно на български?

Това е нормално, понеже работата ми е изцяло извън пределите на България, а и аз предпочитам да съм по-инкогнито. В общи линии, ако на някого му потрябвам и имаме общ интерес, то винаги можем да осъществим професионален контакт, но далеч не търся публични изяви с цел известност. Български говоря почти всеки ден със семейството ми или с приятели в Ню Йорк.

Като гримьор си се срещал в чужбина със знаменитости от български произход като Соня Йончева, Кремена Оташлийска, Нина Добрев... С кого друг? И как реагираха, когато разбраха, че си българин?

Най-интересното е, че при нито една от тези срещи талантите не знаеха, че съм българин. Всичко се случваше изцяло на база професионални отношения и качество на работата, което за мен винаги е водещо. Но фактът, че сме българи и добри хора просто допълни приятните емоции по време на работните дни. Соня срещнах на снимки за американския Vogue с Рувен Афанадор. Нейната кариера избухваше в този момент и от Vogue искаха да направят статия за нея. Прекрасен човек! Видяхме се, запознахме се, аз казах нещо на български и другото е история. (Смее се.)

Креми Оташлийска гримирах за първото в живота ѝ голямо модно шоу за Balenciaga по време на Парижката седмица на модата. Беше 6 часа сутринта. Аз бях част от екипа на Пат МакГрат тогава и първият модел, който трябваше да гримирам, се случи Креми - напълно случайно. Започнахме да водим общ разговор на английски - как се казваш, много ни е рано и т.н. След това, като попитах откъде е, тя ми каза: "I'm from Bulgaria", при което на мен първата ми реакция беше да попитам дали говори български, защото преди това спомена, че е израснала в Испания. И се получи много смешно, защото след 10-15 минути разговор на английски, просто превключихме на български. И какви въобще бяха шансовете за тази среща в 6 часа сутринта?! Беше много забавно. (Смее се.)

С Нина се запознахме също професионално. Казаха ми, че нейният мениджър забелязал работата ми с различни модели и известни личности и я посъветвал да ме пробва при някое от следващите събития. Така ме ангажираха да се погрижа за нейния грим по време на годишните награди Fragrance в Ню Йорк преди около година. Тя нямаше представа, че съм българин, но в общи линии с влизането я попитах, защото тя беше един от хората, с които наистина исках да работя и много се радвам, че се запознахме и си допаднахме. Тя е страхотен човек!

Снимка: Официален профил в Instagram

Гримирал си Мадона, Наоми Кембъл, Синди Крауфорд и кого ли още не. Има ли нещо, което човек не бива да прави никога, когато работи със знаменитости от такъв ранг?

Синди Крауфорд все още не съм гримирал. (Смее се.) Това е много личен и сложен за отговор въпрос според мен. Човек по-скоро трябва да има добър етикет, да има чувство за хумор и да е изключително дискретен в същото време, да е добър професионалист, да има добра хигиена и наистина не знам какво още. Интересното е, че за тези неща много не се бях замислял...

Имаш ли право на грешки?

Никой не е съвършен и всички правим грешки, Просто трябва да се поучим, да помъдреем и да продължим напред, без миналото да ни остава в тежест. Има над 6 милиарда души на нашата планета - възможности безкрай! Винаги можем да започнем отначало и всичко отново ще е прекрасно.

Кое е най-голямото предизвикателство в кариерата ти до момента?

Това по-скоро е едно предизвикателство на пазарната икономика и огромното предлагане. В момента има безброй компании за всякакъв вид козметика и гримове, така че е абсолютно невъзможно да следя всичко и да знам във всеки един момент кои са най-добрите продукти. Понякога ми се иска да имам 10 клонинги и да можем да тестваме всичко и да намерим най-добрите продукти.

В свое интервю казваш, че си чакал Мадона 2 часа в дома ѝ. Налагало ли ти се е да чакаш и повече, за да си свършиш работата?

Обикновено, когато човек работи с имена от нейния калибър, е хубаво да си отдели целия ден за това, независимо, че реалната част от работата ми е не повече от час-час и половина. Звездите имат толкова много неща в ежедневието си, с които трябва да се справят, че аз напълно разбирам тази ситуация. Но това са само отделни случаи и не е нещо, което се случва постоянно. Далеч не. Обикновено всичко е по график. Но един-два пъти ми се е налагало да чакам и по-дълго.

Чувстваш ли се успял и какво е за теб успехът?

Да, чувствам се успял - работя с прекрасни хора, с които искам да работя, а не някой да ме задължава да го правя. Аз съм свободен човек с право на избор и съм финансово независим. Може би това е някаква бегла дефиниция за успех за мен - финансова независимост, право на избор, приятни хора и емоции.

Снимка: Официален профил в Instagram

Наскоро актьорът Димитър Маринов сподели, че най-тежко след заминаването му в САЩ е била носталгията, която се появила към третата-четвъртата година. Вече 12 години живееш в Ню Йорк. На теб как ти се отразява?

За мен беше първата година. Даже бях решил, че ако до 2 години не се променят нещата, ще се върна в България, защото навремето и в България всичко ми вървеше много добре. Поздрави на Димитър за търпението. Аз определено съм реалист в кариерно отношение и не бих страдал, само защото нещо ми се е приискало да стане, но реалността ми показва, че нещата няма да се случат. За щастие всичко потръгна... След тази първа година започнах да работя под крилото на известната гримьорка Франсиз Хатауей - страхотен човек. И всичко започна да се подрежда... и така вече 12 години нещата продължават да се случват.

Пътуваш много заради работата си. Кои са твоите топ 3 дестинации по света?

Трудно ми е да отговоря, защото в моята работа всяка една дестинация се избира според някакви уникални характеристики на дадения проект. В този смисъл всяко едно място има своите специфични и уникални качества и е невъзможно да направя някаква конкретна класация.

Остава ли ти време за почивка и как релаксираш?

Да, почивката е важна и трябва да намираме време за нея - да се откъснем от обичайното ежедневие и да презаредим. Обичам морски дестинации - плаж, море, зелени кокосови орехи и тропически плодове.

Снимка: Официален профил в Instagram

Би ли издал някой лесен трик за всички работещи жени, които бързат, но държат на добрия външен вид...

В момента на мен много ми харесва Lash Perming and Tinting - това е дългосрочно подвиване на миглите и потъмняването им. Трае 6-8 седмици и е страхотно, защото го правиш веднъж и след това почти два-три месеца миглите ти изглеждат все едно сте ги подвили с извивачка и сте им сложили спирала. Лек коректор или основа, ако нямате неравномерна пигментация, и нещо дискретно на устните, лека пудра и сте готови за 5 минути.

Може ли една жена да прекали с грима и как се определя границата?

Това е изцяло въпрос на личен вкус и стил. Най-важното е да се чувствате 1000% в собствената си кожа - било то с повече или без никакъв грим.