Британският принц Хари и американската му съпруга Меган призоваха американците да се регистрират за участие в предстоящите избори за президент на САЩ и така навлязоха в територия, в която британското кралско семейство традиционно не се намесва.

Във видеозапис за списъка на стоте най-влиятелни личности в света за годината на американското списание "Time", херцозите на Съсекс казват, че всеки, който има възможност, трябва да гласува.

Принц Хари и Меган живеят в Калифорния, откакто се оттеглиха като високопоставени членове на кралския двор в края на март.

"На всеки четири години ни казват едно и също нещо - че това са най-важните избори в живота ни", казва Меган. "Но тази година наистина е така. Когато гласуваме, пускаме в действие ценностите си, гласът ни се чува, той подсеща, че всеки от нас има значение, защото това е така и всеки заслужава да бъде чут".

Меган, която се омъжи за внука на кралица Елизабет Втора през 2018 г., критикува президента на САЩ Доналд Тръмп по време на кампанията му през 2016 г., че е женомразец и разделя хората.

По повод нейните критики миналата година президентът Тръмп каза: "Не знаех. Какво да кажа? Не знаех, че тя е гадна".

Според неписаната британска конституция от кралското семейство се очаква да бъде политически неутрално и да не гласува на избори, припомня БТА. Кралицата, която е на 94 години, рядко се е намесвала по текущи проблеми по време на 68-годишното си управление.

"На тези избори няма да мога да гласувам в САЩ, но мнозина от вас сигурно знаят, че не съм имал възможност да гласувам и във Великобритания никога", казва принц Хари във видеото. "През ноември е жизнено важно да се отхвърли езика на омразата, дезинформацията и негативизма онлайн".

Макар аристократът да не агитира в полза на опонента на Тръмп, кандидат-президента на Демократическата партия Джо Байдън, коментарът му предизвика критики, че се меси в политиката.