Днес Харисън Форд навършва 77 години. Около 40 от тях актьорът прави кариера в киното, като има роли, които никой никога няма да забрави. За всички, които имат интерес да научат нещо повече за Харисън Форд или отново да си припомнят най-важните неща за живота му, както и кои са най-емблематичните му роли, предлагаме следните интересни факти.

Вижте снимки на актьора >>

Харисън Форд е роден на 13 юли 1942 г. в Чикаго, израства в покрайнините на града.

Често е споделял в интервюта, че много са го тормозели в училище.

Любимо негово хоби е пилотирането на самолет. От 1992 г. насам е возил със самолет над един милион деца и младежи, тъй като участва в програма, която има за цел да научи деца да летят. Освен това многократно е участвал в спасителни акции, не защото някой го е молил, а защото е искал и е имал възможност да помогне. Форд има няколко лични хеликоптери и самолети.

През 2015 г. обаче претърпява катастрофа със самолет. За щастие не е тежко ранен и се възстановява бързо.

През 2017 г. помага на човек в Калифорния, който е катастрофирал с колата си. Актьорът, заедно с други присъстващи на мястото на инцидента, измъкват човека от автомобила му и му оказват първа помощ, докато дойдат парамедиците.

През 1997 г. е бил обявен от списание People за "Най-сексапилния мъж".

Харисън Форд на корицата на People

Facebook

През 1964 г. се жени за Мери Маркуард, от която има 2 деца. Развеждат се през 1979 г. Четири години по-късно се жени за втори път за Мелиса Матисън. От нея също има две деца. Двамата се развеждат официално през 2004 г. През 2010 г. актьорът се ожени за Калиста Флокхарт, от която има едно дете.

Бившата му съпруга Мелиса Матисън написва сценария за филма "Извънземното" (1982).

Отива да учи в колеж "Английски и Философия". Докато е там, решава да запише и курс по актьорско майсторство, за да преодолее вродената си срамежливост и стеснителност. Впоследствие се оказва, че сериозно иска да се заеме с актьорството.

Харисън Форд като ученик

В началото на кариерата си изписва името си Харисън Джей Форд, за да не го объркват с актьора от нямото кино Харисън Форд.

Тогава отива в Лос Анджелис и започва от самото дъно на актьорската професия. Получавал малки роли в различни продукции и му плащали по 150 долара на седмица.

По същото време, за да се издържа работи дърводелец. Дори за известен период от време е работник по сцените за концертите на групата The Doors. И до ден днешен се занимава с дърводелство като хоби.

Сам е построил къща в Уайоминг и живее в нея.

Харисън Форд

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Отказал е главната роля в "Патриотът", която после отива при Мел Гибсън. Филмът му се сторил прекалено жесток, тъй като в него умират деца.

Отказвал е още роли в "Джурасик парк", "Ванила скай", "Перфектната буря" и други.

Играл е ролята на американски президент (не реална личност) в "Еър форс едно" (1997) и след проучване, проведено по-късно, се оказва, че той е любимият президент на кино феновете.

Lucasfilm

Определено най-емблематичната му роля е на Хан Соло в "Междузвездни войни". За нея никога не е подписвал договор.

Другата му най-значима роля е на Индиана Джоунс във филмите на Джордж Лукас.

От всички роли, които е играл, любимата му и тази, с която най-много се гордее, е тази на Индиана Джоунс.

Paramount Pictures

Форд е сред актьорите, които най-ревниво пазят личния си живот. Извън снимките за филми, рядко се появява в пресата или по телевизията, както и на публични събития.

Любител е на приключенията и на мотоциклетите. Има около 8-9 мотора от различен вид и марки.

Има два вида насекоми, наречени на него. Единият е вид паяк - Calponia harrisonfordi и мравка - Pheidole harrisonfordi.

Има белег на брадата, причинен от катастрофа. Веднъж, докато шофира, но се опитва да си сложи предпазния колан, губи контрол над автомобила и се удря в телефона будка.

Налага се да си сложи много изкуствени зъби след като една каскада за тв шоу, в което участва, доста се обърква.

Когато му предлагат ролята на Хан Соло, доста се чуди дали да я приеме, тъй като по това време му обещават да му плащат само по 1000 долара на ден, а това не се е считало за голям хонорар.

Харисън Форд си пробива ухото, когато е на 55 години. Решава го след един обяд с приятели през 1997 г. После става, отива в козметично студио и си слага обеца на ухото.

Покойната вече актриса Кари Фишър, която играе принцеса Лея в "Междузвездни войни" е споделяла, че веднъж била поканена да купонясва с бандата Rolling Stones и извикала и Харисън. Но на другия ден рано имали сцена за "Междузвездни войни: Империята отвръща на удара", затова решили да не си лягат изобщо, а направо да отидат на работа. После по снимките си личало, че още са пияни.

Богатството му възлиза на около 210 милиона долара.

"Може много да сте се изморили да ме гледате, но аз няма да се откажа", казва Харисън Форд.

Харисън Форд

Снимка: Getty Images/Guliver Photos