Ден след като суперзвездата Уил Смит зашлеви комика Крис Рок на сцената на церемонията за наградите "Оскар", хората на ръководни длъжности в Холивуд запазиха мълчание, макар и знаменитости да го критикуваха в социалните мрежи.

Липсата на реакция свидетелства за голямата популярност на актьора в Меката на киното и магнетизма му в киносалоните, счита задокеанската преса.

В понеделник Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите и има 9900 членове, порица агресията и заяви, че разглежда официално случая и "ще обмисли по-нататъшни действия". Сред тях е възможно отменяне на наградата му "Оскар" или изключването му от Академията. Такъв е нейният стандартен кодекс на поведение.

Но Холивуд надали ще се откаже от 53-годишния артист, който е една от най-доходоносните звезди.

"Сегашното поведение на студиата, струва ми се, е сякаш искат всичко това да отмине, сякаш не се е случвало", каза вътрешен източник.

Уил Смит удря шамар на Крис Рок на сцената на Оскарите

Снимка: Getty Images

Друг човек на ръководна длъжност мисли, че скандалът ще отмине. "Той е талантлив човек на върха... това ще е преходно, дори краткосрочно".

Смит все пак се извини на Рок в социалните мрежи, макар и ден след случилото се.

Той изпълняваше главна роля в касови филми като "Лоши момчета", "Денят на независимостта", "Мъже в черно". Лентите с негово участие му донесоха повече от 9 милиарда щатски долара по цял свят. Той стана известен със сериала "Принцът от Бел Еър" през 90-те години на миналия век. Преди това беше музикант, а в момента е и успешен продуцент.

Сега актьорът се снима в два високобюджетни филма на Apple TV+ и Netflix - "Еманципация" - екшън трилър, разказващ историята на роб от Конфедерацията и продължение на "Ярко", предава БТА. Компанията "Walt Disney" обяви през февруари, че ще изпрати Смит до двата края на света за филма на "National Geographic" "От полюс до полюс" за своята стрийминг канал Disney+.

Netflix, Disney и Apple не са отговорили на запитванията за коментар.

Уил Смит е и съосновател на фирмата за рисков капитал Dreamers VC, която е инвестирала в дълъг списък от стартъпи.

Уил със съпругата си Джейда Пинкет Смит

Снимка: Getty Images