Хю Грант е уредил съдебно дело срещу издателя на таблоида The Sun заради твърденията, че журналисти са използвали частни детективи, за да подслушват телефона му и да нахлуят в неговия дом.

Грант, заедно с по-малкия син на крал Чарлз III, принц Хари, съди News Group Newspapers (NGN) за предполагаемо широко разпространено незаконно събиране на информация, включително подслушване на телефони, влизане с взлом и "измъкване" на поверителна информация, съобщават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА. 

Известен с участието си във филми като "Наистина любов" и "Нотинг Хил", Грант се превърна в активист за реформа на пресата, след като избухна скандалът с незаконния достъп до телефоните преди повече от десетилетие, а в последните години обедини усилията си с Хари.

Неговият случай бе един от няколкото съдебни дела, отговорили на изискванията да стигне до съдебен процес във Висшия съд на Лондон през януари 2025 г. Актьорът обаче се е съгласил на споразумение с NGN, информира неговият адвокат. Преди това Грант заведе дело срещу компанията на Рупърт Мърдок заради несъществуващия вече таблоид News of the World, което беше уредено през 2012 г., година след като медийният магнат закри изданието след обществена реакция заради хакерски атаки.

От своя страна NGN отхвърля твърденията за каквито и да било неправомерни действия от страна на служители на в. The Sun, като вече е уредил повече от 1300 случая - плюс още около 300 чрез собствената си схема за изплащане на обезщетение - без да признава каквато и да било отговорност. Въпреки това уреждането на делото на Грант, което се фокусира изключително върху предполагаеми нарушения на вестника, повдига въпроси относно устойчивостта на тази дългогодишна позиция.  

Уреждането на спора би могло също така да намали шансовете на News Group Newspapers за съдебен процес по обвинения в незаконно събиране на информация, въпреки че делото на Хари продължава и принцът неведнъж е говорил за своята "мисия" да прочисти британската преса. От NGN казват, че ищците използват делата като начин за атакуват таблоидите и че обвиненията срещу настоящи и бивши служители са "подла и цинична атака срещу тяхната почтеност".