Тази година за 92-ри път ще бъдат връчени престижните награди на филмовата академия в САЩ - отличията "Оскар". И докато стотици звезди вече трескаво се подготвят за бляскавата церемония, тук ние нищим въпроса кои са най-вероятните победители в най-ключовите пет категории на Оскарите.

Когато става дума за категорията "най-добър актьор", веднага припомняме, че тази година в нея ще се съревновават Антонио Бандерас за "Болка и величие", Леонардо ди Каприо за "Имало едно време в Холивуд", Адам Драйвър за "Брачна история", Хоакин Финикс за "Жокера", Джонатан Прайс за "Двамата папи".

В случай, че все още не сте гледали някой от филмите, за ролите си, в които са номинирани тези актьори, побързайте да го направите. Независимо дали ще ви харесат, или не, гарантираме ви, че никой от тях не е загуба на време. На нерви, може би, но на време не.

"Имало едно време в Холивуд" - отзивите за последния филм на Куентин Тарантино са противоречиви и понякога варират от сляпо обожание до пълно отричане. Но такъв е Тарантино по принцип, затова няма какво да ви смущава и в този филм.

Неоспорим факт е обаче, че той вече грабна няколко престижни награди, сред които "Златен глобус" за най-добър филм, "Златен глобус" за най-добър сценарий. "Златен глобус" за най-добра поддържаща роля на Брад Пит и беше истинският фаворит на наградите "Изборът на критиците".

Всичко това предвещава добро представяне на "Имало едно време в Холивуд" на наградите "Оскар", но не смятаме, че Леонардо ди Каприо е фаворит за най-добра мъжка роля. Не, нищо лошо за играта на актьора във филма на Тарантино. Досега той е грабвал "Оскар" само веднъж за ролята си в "Завръщането" през 2016 г. Имайки предвид, че не е получавал отличието за направо скандално добри роли, каквито прави във "Вълкът от Уолстрийт", "Великият Гетсби" и дори в "Джанго без окови", едва ли ще вземе ценната статуетка сега. Доста по-вероятно е Брад Пит да получи "Оскар" за поддържаща мъжка роля, защото той направо "обира каймака на филма".

Леонардо ди Каприо в "Имало едно време в Холивуд""

Снимка: AP/БТА

"Двамата папи" на Фернандо Мейрелеш не е за изпускане. Фокусът на филма е една среща между папа Бенедикт XVI (Антъни Хопкинс) и бъдещия папа Франциск - аржентинския кардинал Хорхе Берголио (Джонатан Прайс). Именно Джонатан Прайс е номиниран за "Оскар" за главна мъжка роля. И макар че това е една от ролите на живота на актьора, все пак мислим, че е далеч от "Оскар", особено в компанията, в която се намира сред другите претенденти тази година.

Джонатан Прайс в "Двамата папи"

Снимка: AP/БТА

Адам Драйвър прави изключително силна роля в "Брачна история". За филма ще ви разкажем по-нататък. Но тук образът на Адам е на светлинни години от онзи, с който го познаваме - Кайло Рен в "Междузвездни войни" и вероятно никой, освен режисьорът Ноа Баумбах, не си го е представял някога в такава роля, каквато прави в "Брачна история". В приятната компания на Скарлет Йохансон, Адам Драйвър прави възможно да се хвърли толкова дълбок и направо опустошителен поглед над един развод. Везните за получаването на "Оскар" обаче сякаш не са наклонени в тази посока.

Адам Драйвър в "Брачна история"

Снимка: AP/БТА

Антонио Бадерас в "Болка и величие" е такъв, какъвто винаги е бил във филмите на Алмодовар - брилянтен. Представянето му е белязано и от факта, че влиза в образа на самия Алмодовар. "Болка и величие" е полу-автобиографичен филм за живота на известния режисьор. Колкото до Бандерас, в този филм няма нищо от мъжкарския му холивудски образ. Той е изцяло сменен от образа на много по-резервиран и труден човек-гений, чийто успех го е довел до мрачно място, до живот, пълен с болка и самота.

Антонио Бандерас в "Болка и величие"

Снимка: AP/БТА

Дали Бандерас заслужава "Оскар" за тази роля... може би да. Но, както бяха писали някои фенове на киното в чуждестранни издания "Можеше и да спечели, ако не беше този "проклет Жокер"!"

Ето че стигнахме и до "този проклет Жокер" и Хоакин Финикс. Мнозина смятат, че Финикс прави ролята на живота си в този филм и кой може да спори. Поне досега. Той определено е вкусвал успеха на наградите, когато получава "Златен глобус" за ролята си на незабравимия Джони Кеш в "Да преминеш границата". Но в "Жокера" Хоакин Финкис прави много повече от просто роля в един филм, той облича кожата на този човек- странен, наранен, объркан, отчаян. Той е всичко друго, но не и комиксов герой, както какъвто сме свикнали да приемаме Жокера досега.

Хоакин Финикс в ролята на "Жокера"

Снимка: AP/БТА

Подготовката за тази роля, както многократно сподели Финикс, е дълга, минава през много проучвания, книги за политически убийства и не на последно място - колосалната загуба на тегло.

Нека не забравяме и това, че Холивуд обича добрите злодеи. Спомняте си как бе приет Жокера на Хийт Леджър, както и образа на Ханибал Лектър, изигран от Антъни Хопкинс и Кристоф Валц като садистичния нацист Ханс Ланда.

Хоакин Финикс вече получи "Златен глобус" и награда "Изборът на критиците" за най-добра мъжка роля в "Жокера" и няма нищо по-логично от това да прибави към колекцията си и един "Оскар".