Имаше време, когато Доналд и Ивана Тръмп бяха една от най-авторитетните и влиятелни двойки на Ню Йорк, която мнозина считаха за символ на онзи трудно достижим живот по високите етажи, изобилстващ от блясък, лукс и разкош... Само че за петнайсетте години, които прекараха заедно, двамата минаха както през върхове, така и спадове, доказвайки, че дори богатите и известните не са застраховани срещу проблеми, при това не по-различни от тези на останалите хора, лишени от техните привидно неограничени възможности.

Единствената разлика е, че когато те падат, го правят пред очите на цял свят, а това донякъде вдъхва успокоението, че ако оставим настрана техните средства и статут, в нещастието си те не са по-различни от всички останали, въпреки прочутата и добре позната мисъл на руския писател Лев Толстой. Свидетелство за това бе и не особено приятният публичен развод на бизнес магната и половинката му, причина за който бе извънбрачната му афера, дала повод на задокеанските таблоиди да изпишат тонове мастило, превръщайки я в една от най-коментираните и широко обсъждани теми.

Вижте снимки >>

След раздялата им, в личен план Доналд застана пред олтара още два пъти, където се врече във вечна любов на други две жени, а в професионален - стигна до поста на президент на САЩ, настанявайки се временно в Овалния кабинет на Белия дом. Междувременно, макар да прекара няколко години извън общественото внимание, бившата му съпруга успя да изгради собствена кариера, пускайки на пазара собствени линии за козметични продукти, дрехи и бижута. Освен това за кратко изненадващо застана отново до някогашния си мъж, помагайки му в неговата президентска кампания. Преди часове обаче тя напусна тази земя на 73-годишна възраст. Тъжната вест семейството ѝ съобщи първо на ABC News, а впоследствие редица издания предадоха, че кончината ѝ се дължи на предполагаем сърдечен арест, засега обаче не е напълно ясно дали това е така.

И понеже краят на всяка история някак несъзнателно подсеща за началото ѝ, сега, отдавайки почит на Ивана, ние решихме да си припомним това на нейната, проследявайки романса ѝ с милиардера, когото дари с три деца.

Embed from Getty Images

И така, Ивана Мари Зелничкова е родена в семейството на чеха Милош и австрийката Мари на 20 февруари 1949 г. в град Злин, намиращ се на територията на някогашна Чехословакия, който малко преди това комунистите преименуват на Готвалдов. Според материал, поместен на страниците на списание "Spy" през 1989 г., нейният строг и взискателен баща от малка я възпитава, че тя винаги трябва да се цели нависоко и никога не бива да не се примирява с неуспеха, внушавайки ѝ още, че той води със себе си определени последствия. По написаното в публикацията, още от дете момичето е подложено на силен натиск от страна на родителите си, които макар да се опитват да осигурят добро бъдеще на наследницата си, го правят по изключително суров начин. Въпреки това той дава резултат, тъй като още като дете тя се снима в общо четири чешки филма, а на 12 г. става професионален състезател по ски, достигнал впоследствие до младежкия национален отбор на Чехословакия, с който участва в Зимните олимпийски игри, поне според някои медии.

"В един период, когато не се справях в училище, татко просто ме отписа, пращайки ме на работа във фабрика за обувки", разказва тя в свое интервю. "След три седмици го помолих да ми даде още един шанс да се представя по-добре в класната стая. Тогава научих, че дисциплината е от съществено значение, ако искаш да постигнеш нещо в този живот."

Заел се с проследяването на житейския ѝ път, през 1990 г. в. "New York Times" пише, че на 18 години тя се премества в Прага, където се записва в Карловия университет и завършва магистърска степен по физическо възпитание. След дипломирането си обаче младата жена поема в съвсем различна посока, отвеждаща я не в спортните салони, а пред фотографските обективи, пред които се изявява като модел, при това със завиден успех. Територията на Европа обаче се оказва недостатъчна, за да побере мечтите ѝ, затова тя решава да напусне нейните граници, местейки се в Северна Америка, и по-точно Канада, където ѝ помага приятелят ѝ от детство - Джордж Сироватка, който е собственик на ски бутик. Твърди се, че той е уредил сватбата ѝ с агента по недвижими имоти Алфред Уинкмайер, за да получи нужните документи за пребиваване там, но редица вестници, ровили неведнъж в архивите, търсейки доказателства за брака ѝ, така и не са ги открили. Знае се обаче, че през следващите две години тя живее в Монреал и подобрява своя английски, взимайки вечерни курсове в университета "Макгил". Освен това продължава да се изявява като модел за някои от Канадските кожени компании. След това обаче напуска страната и се отправя към Ню Йорк, за да промотира Олимпиадата.

Embed from Getty Images

Именно на рекламно събитие, свързано с нея, среща за първи път Доналд Тръмп, а за запознанството им разказва повече през 2016 г. пред "New York Post":

"До мен се приближи висок рус мъж със сини очи, който ми каза: "Казвам се Доналд. Виждам, че си търсите маса. Мога да ви помогна". Погледнах приятелите си и им казах: "Добрата новина е, че можем да се настаним много бързо, а лошата - че този човек ще стои с нас".

След вечерята той подходи доста хитро, плати цялата сметка и просто изчезна. Помислих си, че има нещо странно, защото никога не бях срещала мъж, който да не иска нищо от жена, особено след като я е почерпил", разказва тя през смях.

По думите ѝ, след като е излязла навън е видяла Тръмп да я чака на шофьорската седалка на собствената си лимузина.

"Той предложи да закара всеки от нас до дома му, а след тази вечер започнахме да се срещаме", казва тя.

Въпреки че през 1977 г., когато официално си казват "Да" един на друг, семейният им живот започва добре, няколко години по-късно идват първите признаци на напрежение, променяйки образа му. Скоро след като я назначава да управлява хотел "Plaza", той я унижава публично, като казва: "Жена ми Ивана е брилянтен мениджър. Ще ѝ плащам един долар на година и всички рокли, които може да купи!"

През 1988 г. Тръмп открито заявява в предаването на Опра, че двамата със съпругата му нямат много разногласия помежду си, защото в крайна сметка тя прави точно това, което ѝ се казва. Тогава Ивана шеговито парира думите му, определяйки го като "мъжки шовинист", макар мнозина изобщо да не считат, че изреченото от нея е лъжа.

По-късно той пише в книгата си "Изкуството на завръщането" следното: "Голямата ми грешка с Ивана беше, че я махнах от ролята на съпруга, като ѝ позволих да управлява едно от моите казина в Атлантик Сити, след това и хотел "Plaza". Бракът ни пропадна кратко след това".

През 1990 г. двамата навлизат в грозен процес на развод, а според слуховете по това време, както съобщава сп. "People", причината е, че Тръмп изневерява на половинката си с 26-годишния модел Марла Мейпълс.

Embed from Getty Images
Марла Мейпълс

Според повечето сведения съюзът им се срива през бурна коледна ваканция в Аспен, където са видени да се карат на склоновете и пред "Бони" - популярен ресторант в планината. Турист, намирал се там по същото време, разказва, че на 29 декември Ивана побесняла, когато научила, че в курорта е и жената, с която съпругът ѝ има връзка.

Два дни по-късно, според друг свидетел, забелязал как Мейпълс излиза от вече споменатото заведение, Ивана изневиделица се изправила срещу нея, изсипвайки отгоре ѝ обиди и заплахи. Тръмп, който седял наблизо, слагайки ските си, се опитал да избяга от неудобната ситуацията, спускайки се надолу по склоновете. Това, разбира се, се оказало грешен ход, защото Ивана притежавала уменията на опитен скиор, докато той съвсем не бил такъв. Очевидци разказват, че последвалата гонка била наистина епична, особено след като жената се изравнила с тогавашния си партньор, нанесла му няколко леки удара, а след това му крещяла, размахвайки пръст в лицето му в продължение на минути. През цялото време той едва успявал да запази баланс, без да се сгромоляса на пистата.

После обаче Ивана сменя подхода, приемайки философията: "Не се сърди, просто вземи всичко". Семейство Тръмп успявa да постигне споразумение през 1991 г., в което тя получава имение в Гринуич с 45 стаи, апартамент в "Trump Plaza", използване на имота в Палм Бийч за един месец всяка година, попечителство над трите им деца, издръжка от $650 000 годишно, както и още $14 милиона, дадени ѝ еднократно. През 1992 г. съдът постановява, че Ивана няма право да говори публично за развода без разрешението на Доналд.

След повече от 20 години тя казва в предаването на Опра Уинфри: "Аз и Доналд сме много приятелски настроени, сега имаме петима внуци, които ме наричат "бабо". Ние просто се наслаждаваме на живота си, защото както всички знаем, той е много кратък".

Embed from Getty Images

Когато Тръмп се кандидатира за президент, някогашната му половинка играе неофициална роля в кампанията, включвайки се в дебата за имиграцията, обхванал цялата страна, като говори пред редица издания в подкрепа на неговите възгледи. 

Пред в. "New York Times" тя споделя, че преди и след всяка негова изява двамата сядали да говорят, тъй като той постоянно търсил нейното мнение, а тя винаги го съветвала да бъде по-спокоен. Като по думите ѝ именно тя предложила мотото: Ти го мислиш, аз го казвам".