Текстописецът Бърни Топин, автор на много от песните на Елтън Джон, разказва за живота си в мемоарите "Scattershot: Life, Music, Elton & Me", съобщи АП, цитирана от БТА.

Книгата описва музикалния свят от 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век. Но ако читателите се надяват да открият Джон, то британският певец отсъства в голяма част от разказа, пише Топин.

"Хората не знаят, че в началото бяхме винаги заедно. Беше нещо като аз и той срещу света", каза авторът в скорошно интервю. "Но мисля, че след като постигнахме поне малко успех, беше естествено някак да се разделим и да открием собствения си живот".

"Scattershot" е историята на англичанин, омагьосан от кънтри музиката и американския Запад, който се превръща в автор на песните на една от най-големите суперзвезди на рокендрола на всички времена, а по-късно през живота си разгръща изкуството си и става един истински каубой. За първата си среща с Елтън Джон той пише: "Харесвам го изключително много, защото не е снизходителен. Усещам сродна душа; ние сме аутсайдери, търсещи начин да се впишат, и аз съм готов да се включа в това - аз съм Санчо Панса, а той е Дон Кихот."

Вижте снимки на Бърни и Елтън >>>

Читателите ще научат, че песента "Bennie and the Jets" е вдъхновена от емблематичния филм на Фриц Ланг "Метрополис", а "Tiny Dancer" описва група жени от Лос Анджелис. "I'm Still Standing" пък е посветена на раздяла, която самият Топин е преживял. "Винаги установявам, че хората са склонни да избягват някои неща в автобиографиите. Но трябва да опишеш хората, каквито са", добави той в интервюто. "Аз пиша така за няколко души, за някои повече отколкото за други. Но също така правя комплименти на онези, които заслужават да бъдат похвалени".

По думите на Бен Шафър, главен редактор в издателство "Хачет букс", който е работил върху мемоарите заедно с Топин, предимството на "Scattershot" е писателят, който живее в два свята.

Някои от най-големите хитове на съвременната музика, сред които "Your Song" и "Rocket Man", се раждат благодарение на сътрудничеството му с Елтън Джон. Топин обаче не държи толкова на значението на текстовете си. "Мисля, че е много по-интересно да оставим хората да направят свои собствени заключения относно това, за което е всяка песен. Мисля, че е очарователно. Това е като да гледате съвременно модерно или абстрактно изкуство", разказа той.

Очаква се в следващите месеци Топин да бъде въведен на в Залата на славата на рокендрола - почти 30 години, след като Елтън Джон получи тази чест.