Китаец си призна, че е измамил китайско-канадския актьор и поп изпълнител Крис У след обвинението на тийнейджърка, че У я е насилил, докато е била пияна, съобщи Асошиейтед прес, като цитира информация на китайската полиция.

Съобщението внесе неочаквани щрихи в скандала, заради който У загуби рекламни договори с компании като "Порше" и "Булгари". Бившият изпълнител в корейската момчешка група И Екс О отрича обвиненията, които отприщиха вълна от подкрепа и съпричастност към обвинителката и критики към У. В петък "Луи Вюитон" стана поредният луксозен бранд, който прекрати договора си с Крис У заради скандала.

Мъж, който проследил слуховете за инцидента онлайн, се свързал през юни с жената, обвинила У в насилие и получил информация, която му позволила да се представи от нейно име и да иска пари от адвоката на звездата, се посочва в съобщение, разпространено късно в четвъртък от пекинското бюро за обществена сигурност. Мъжът успял да измами и двете страни и твърди, че жената не му е била съучастник в изнудването.

Майката на Крис У изпратила на жената 500 000 юана (77 000 щатски долара), но след това мъжът, представяйки се за адвокат на У, се опитал да я убеди да изпрати парите на него, се посочва в съобщението. От него става ясно, че той безуспешно се е опитал да се сдобие с 2,5 милиона юана (390 000 щатски долара) от адвоката на У.

Измамникът, идентифициран само като Лю, е бил арестуван в неделя край Шанхай, след като майката на певеца се оплакала в полицията, че семейството й е измамено. Според съобщението на властите арестантът е признал престъплението.

Жената е цитирана от интернет портала НетИйз да казва, че У я е подтикнал да пие прекалено много алкохол на парти през декември и тя се е събудила в леглото му. В изявление в социални медии Крис У казва, че наистина се е запознал с нея, но отрече да я е насърчавал да злоупотребява с алкохол, както и другите й твърдения.

Обвинителката, идентифицирала се като Ду, каза също, че други жени са й споделили как У ги е прелъстявал с обещания да им намери работа и други възможности. Полицията разследва обвиненията, че У "многократно е подмамвал млади жени за сексуални отношения", се посочва в прессъобщението.

Крис У, чието рождено име и У Ифан, е израснал в Гуанджоу, в югоизточната част на Китай и във Ванкувър, Британска Колумбия, Канада. През 2012-2014 г. е част от групата И Екс О, след което започва самостоятелна кариера. През 2017 г. се снима в "Трите Хикса: Завръщането на Ксандър Кейдж" и в две китайски продукции.