Петдесет и шест годишният Димитрис Лигнадис се е предал в полицията в Атина вчера следобед, каза за Асошиейтед прес говорителят на полицията Теодорос Хронопулос. Лигнадис ще остане в ареста, докато не бъде изправен пред съда.

Според съобщения в медиите срещу него има най-малко три обвинения, включително от 25-годишен мъж, който твърди, че Лигнадис го е изнасилил през 2010 г. Режисьорът отхвърля всички обвинения.

Слухове на негови сексуални злоупотреби бяха разпространени през последните седмици, което доведе до напускането му преди две седмици на Националния гръцки театър, в който беше режисьор от 2019 г.

Разкритията на олимпийска медалистка по-рано тази година, която заяви публично, че е била изнасилена през 1998 г., предизвика вълна от нови свидетелства за сексуален тормоз от страна на известни актьори и режисьори, но Лигнадис е първият арестуван.

Случаят прие политически измерения. Опозицията обвини правителството, че не е предприело действия по оплакванията, а министърът на културата Лина Мендони отговори в петък, че Лигнадис е "опасен човек", който я е "заблудил" с актьорските си способности.

Мендони каза, че е поискала прокуратурата на Върховния съд да разследва обвиненията в гръцките театрални среди.

Лигнадис ще се яви в сряда пред съдия-следовател, за да даде показания по отправените срещу него обвинения за серия изнасилвания, а дотогава ще остане в ареста, съобщава в. "Катимерини". След изслушването му ще бъде взето решение дали да ще остане в ареста или ще бъде освободен в очакване на процес.

 

Лигнадис е обвинен в изнасилване от двама мъже, като и двамата твърдят, че престъпленията са били извършени, когато са били малолетни. Единият от тях, който живее в чужбина, казва, че е бил насилен през 2010 г., когато е бил на 14 години, а другият твърди, че неговото изнасилване е станало през 2015 г.