Новината за смъртта на Стефан Данаилов, с която се събуди България днес, предизвика истинска вълна от статуси в социалните мрежи на негови ученици и други известни личности.

Сред актьорите, които посветиха постове на своя Мастър, са Асен Блатечки, София Бобчева, Ралица Паскалева, Евгени Будинов, Ваня Щерева, Калоян Минев, Боян Младенов, Сава Драгунчев, Павел Владимиров (макар че той не успява да влезе в класа на Стефан Данаилов) и много други.

А в свои изказвания по телевизията тази сутрин сълзите си не можаха да сдържат нито Ненчо Илчев, нито Сашо Кадиев.

Асен Блатечки

Асен Блатечки смени профилната си снимка с тази на своя любим учител, слагайки жалейка върху нея.

София Бобчева

Снимки: Studio KARE/#URBN

"Обичам ви, светъл път...

Мастерът си е отишъл....Благодаря, че познавах тази Личност, най-голямата звезда на българското кино и театър, един от най-добрите хора, които съм срещала и любимият ми учител. Благодаря! Светъл път, Мастер, много ми липсвате, обичам ви!", гласи постът на актрисата София Бобчева.

Ралица Паскалева

Стопкадър: Nova Broadcasting Group

А Ралица Паскалева разказва какво точно означава да си бил част от класа на Стефан Данаилов.

"Винаги отбелязваше празниците си в нашата компания. Събирахме се всички негови студенти през годините и се веселихме. Един от пътите се прожектираше филм, направен за него. Осъзнах, че пред нас се прожектираше неговият живот. Ние виждахме на екрана всички етапи от живота му. Видяхме го на 20, на 30, на 45, на 55...", пише актрисата в своя Facebook профил.

Калоян Минев

Снимка: Официален профил в Instagram

Младият актьор Калоян Минев публикува следния статус:

"Хората често правят не това което наистина искат, а това което си мислят, че трябва да направят в определена ситуация. Едно от най-важните неща, които съм научил от Него - да слушам сърцето си. Да действам и да имам куража да взимам решения.

Благодаря Ви, Мастър."

Снимка: Facebook

Евгени Будинов също пусна снимки с учителя си и сподели:

"Отиде си нашият учител най-големият български актьор Стефан Данаилов!

Сбогом, Мастер! Никога няма да те забравим! Велик и неповторим актьор с огромно сърце! Думите не стигат...

Аплодисменти..."

"И никога няма да има друг актьор, преподавател и човек, който да го замени в сърцата ни", гласи част от поста на Сава Драгунчев.

Сава Драгунчев

Снимка: Facebook/ Sava Dragunchev Jr.

Ваня Щерева - също възпитаничка на Стефан Данаилов, сподели снимка във Facebook профила си, на която е с Мастъра, Ненчо Илчев и други актьори.

Ваня Щерева с Ненчо Илчев, Стефан Данаилов и други актьори

Снимка: Facebook/ Vanya Shtereva

"Сбогом, Мастъре! Ти си цяла епоха и едва ли скоро ще се роди някой друг такъв! И макар че не успях да вляза в твоя клас, винаги ще се уча от теб! Поклон!" пък са думите на Павел Владимиров.

Тази сутрин в bTV новините стана ясно, че ученици на великия Стефан Данаилов се събират в НАТФИЗ, за да почетат паметта му.

Стефан Данаилов в Евтим Милошев и Ненчо Илчев

"Малко са тези, за които знаеш, че истински те обичат... ама истински. Този човек умееше да каже по такъв начин "Обичам те", че да му повярваш", казва през сълзи Ненчо Илчев.

Снимка: БТА

"Стефан Данаилов ни даде знание, даде ни дух и ни даде да разберем, че човек трябва да бъде щедър, човек трябва да бъде великодушен, човек трябва да обича това, което прави и да не се заблуждава относно това къде се намира. Той беше пример за един много голям професионалист, много голяма личност, която обаче винаги е присъствала скромно на фона на онова, което беше той... Беше най-популярният актьор в България и беше един от най-добрите хора, които аз познавах", каза в предаването "Преди обед" Александър Кадиев, който също е възпитаник на Мастъра. И той се просълзи, разказвайки една от най-личните си истории, свързана с великия български актьор.

Големият Стефан Данаилов почина тази нощ в 00:15 ч. във Военномедицинска академия, няколко седмици след като беше приет там със сериозен здравословен проблем.

Поклонението пред легендарния актьор ще бъде на 2 декември от 11 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов" в София.