Европейските кралски семейства излизат във ваканция в края на юли и август, като повечето от представителите им традиционно предпочитат да се скрият от любопитните погледи и светлините на прожекторите в летните си дворци, в уединени курорти, на луксозни яхти...

Фотосесия обичайно слага началото на лятната отпуска на нидерландското кралско семейство. И тази година крал Вилем-Александър, съпругата му Максима и трите им дъщери се снимаха, но не обявиха къде ще прекарат ваканцията си. Вилем-Александър подчерта, че идеалната ваканция е "на лодка, без охрана, без персонал, просто ние петимата". Според него това би била "безценна" ваканция. Миналата година семейството на монарха предизвика гнева на поданиците, като в един от пиковете на пандемията и на фона на призивите на правителството за ограничаване на пътуванията в чужбина, за спазване на дистанция и останалите мерки срещу разпространение на вируса, се отправи на ваканция в Гърция. Преди това кралят и кралицата бяха заснети прегърнати с гръцки ресторантьор.

Kрал Вилем-Александър, съпругата му Максима и трите им дъщери

Снимка: Getty Images

Шведската кралска фамилия не е толкова потайна в плановете си за летен отдих. Крал Карл ХVI Густав и съпругата му Силвия заедно с фамилията предпочитат през топлите месеци да са в двореца Сулиден, който се намира на остров Йоланд. Мястото е любимо и на семейството на престолонаследничката принцеса Виктория, макар че според шведските медии тя и съпругът ѝ Даниел планират да си направят своя лятна резиденция на близкия до Стокхолм остров Вермдьо. Те вече дори били избрали и мястото.

Дворецът Сулиден преди дни събра цялата шведска кралска фамилия, включително и завърналата се от САЩ за лятото най-малка дъщеря на краля - принцеса Маделин. Заради пандемията миналата година тя и семейството ѝ останаха отвъд океана.

Шведският кралски двор разпространи снимка на цялата фамилия в лятното имение. Кралят и кралицата са щастливи в компанията на трите си деца и на многолюдните им семейства.

Kрал Карл ХVI Густав и съпругата му Силвия заедно с фамилията

Снимка: Официален профил в Instagram

Палма де Майорка е мястото, където испанският крал Фелипе VI, съпругата му Летисия и двете им дъщери прекарват лятната си ваканция. Семейството все още е в Мадрид, но дворецът Маривент на острова е готов да ги посрещне. От средата на юли там е кралица София, майката на Фелипе. Обичайно тя пристига първа и си тръгва последна. И това лято в Палма няма да дойде абдикиралият от престола Хуан Карлос, който от около година живее в Абу Даби.

Крал Фелипе и семейството вероятно ще пристигнат в началото на месец август на Палма де Майорка. Ваканцията им продължава до началото на септември, когато престолонаследничката Ленор и сестра ѝ София тръгват на училище.

Крал Фелипе VI, съпругата му Летисия и двете им дъщери

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Много различна ще бъде тазгодишната лятна ваканция за британската кралица Елизабет Втора, която вече се намира в шотландския си замък Балморал. За първи път тя няма да бъде придружена от съпруга си принц Филип, който почина на 99 години през април. Замъкът Балморал е сред любимите места за отдих на британската кралица, която по време на престоя си там обичайно посреща много от членовете на кралската фамилия. Заради пандемия посещенията и тази година ще бъдат много ограничени, но се очаква Елизабет Втора да посрещне херцозите на Кембридж - Уилям и Катрин заедно с трите им деца. Елизабет Втора ще остане в замъка Балморал през целия август и част от септември. От началото на пандемията тя се изолира в замъка Уиндзор.

Принц Уилям и Кейт обичайно пътуват в чужбина през лятото, но официално плановете им засега не са съобщени.

Кралица Елизабет Втора, принц Уилям и Кейт Мидълтън

Снимка: Getty Images

Датската кралица Маргрете Втора избира за лятната си ваканция в красивия си дворец в град Грастен. Тя пребивава там от края на юни, като за кратко ѝ гостуваха сестрите - Анне-Марие, която е омъжена за последния гръцки крал Константинос Втори, и принцеса Бенедикте.

Преди лятната си ваканция престолонаследникът принц Фредерик трябваше да пътува за Токио, за да представи страната на церемонията за откриването на Олимпийските игри, предава БТА. Той обаче не замина заради контакт с болен от новия коронавирус. Засега няма съобщения къде принц Фредерик, съпругата му австралийката Мери и трите им деца ще бъдат по време на лятната си почивка.

Кралица Маргрете Втора със семейството си

Снимка: Getty Images

Норвежката кралска фамилия също избира за лятната ваканция имението си на усамотен местен остров. Кралят на белгийците Филип и съпругата му Матилде засега не разкриват планове за почивка на фона на тежките наводнения, които сполетяха страната, отнеха човешки животи и нанесоха тежки материални щети.

Крал Филип и кралица Матилде с децата си

Снимка: Getty Images