Това е една история за корупция.

Преди 56 години или иначе казано през 1967-а Мик Джагър и Кийт Ричардс от "Rolling Stones" биват арестувани в дома на Ричардс в Западен Съсекс, Англия, за притежание на наркотици. Арестът се случва след този на Донован, извършен от същия отдел за борба с наркотиците, ръководен от Норман Пилчър, само че предходната година и предизвиква не само публични дебати в рок общността, но и в ъндърграунда и консервативната преса. Китаристът Ерик Клептън също е бил "на прицел", но е успял да избегне ареста на Пилчър, който е позвънил на вратата му, представяйки се за пощальон. Бавната ръка е избягал през задната врата.

И така започва хаосът.

Службите на ФБР са обвинени, че са се съюзили с британски служители на реда, за да унищожат "Rolling Stones", като са замислили странен заговор - да вкарат рокаджиите в затвора по обвинения в употреба на наркотици. (Забележително е, че британската полиция се нуждаела от подкрепата на ФБР, за това, че Кийт Ричардс може да има прекомерни количества забранени вещества, скрити в имението си.)

Това е шокиращата история за ареста на "Rolling Stones" през 67-а, разкрита от авторът Филип Норман, издал книгата за Мик Джагър, която разказва за живота на вокалиста.  

Въпреки че Мик се озовава зад решетките след обиска, трансатлантическата операция не успява да унищожи групата, която оглавява класациите. Създадени в Лондон през 1962-а, "Rolling Stones" са смятани за "кофти" алтернативата на "The Beatles".

Rolling Stones на парти, 70-те

Снимка: Getty Images

Групата на Лошите момчета тайно е обявена за "подривна" от COINTEL-PRO - контраразузнавателна програма на ФБР, стартирана от директора Джей Едгар Хувър с цел поддържане на социалния и политическия ред. Агентите трябвало да гарантират, че Стоунс никога повече няма да дойдат в Съединените щати. Заедно с колегите си от секретната британска полицейска агенция МИ5 ФБР се опитва да подготви Джагър и останалите членове - Брайън Джоунс, Кийт Ричардс, Бил Уаймън и Чарли Уотс - да влязат зад решетките.

Обискът, който организират, е извършен във вилата на Ричардс край Уест Уитеринг, Англия. Полицейските служби използват американец, за да се сприятели с групата. В книгата Норман пише, че целта на униформените била: "Той да се внедри в "Rolling Stones", да снабди Джагър и Ричардс с наркотици и след това да ги арестуват."

Мъжът се сприятелява с артистите бързо - като им осигурява наркотици. Един уикенд дори пристига с куфарче, пълно с LSD. В 17 ч. в една неделя полицията получава обаждане от анонимен мъж, който ги информира за парти с наркотици. След като пристигат на мястото униформените обискират къщата - но пропускат уличаващото куфарче, натъпкано със забранени вещества, което се намирало в средата на една от стаите. Младо ченге го забелязва и тръгва към него, но бързо е спрян от "дилърът", който му казал, че в чантата се съдържал "неразпечатан филм".

В крайна сметка Ричардс е признат за виновен, че е позволил в имението си да се употребява марихуана. Джагър пък е отведен с белезници и вкаран в затвора, като получава тримесечна присъда за притежание на амфетамини - въпреки че адвокатите му изтъкват, че хапчетата са свободно достъпни за медицински цели. След обжалване на 31 юли обвиненията на Джагър и Ричардс са отменени. Фрейзър няма такъв късмет и лежи шест месеца в затвора. Самият Ричардс си спомня за последиците от ареста в официалната биография на групата от 2003-а, като казва: "Когато ни арестуваха в Редландс, осъзнахме, че това е сериозно и тогава забавлението спря. Дотогава в Лондон сякаш можеше да правиш всичко, което си поискаш. Но когато се почука на вратата, бързо се върнахме в реалността."

Rolling Stones на парти, 70-те

Снимка: Getty Images

По ирония на съдбата предполагаемата "схема" на ФБР е била напълно ненужна. Две години след хаосът китаристът Брайън Джоунс отново се сблъсква с подобен тормоз от страна на лондонският отдел за борба с наркотиците и го арестуват. За съжаление той през 69-а умира, а дивите момчета започват своето "триумфално турне" в Щатите.

Освен ареста на момчетата от групата Джон Ленън и Йоко Оно също са заключени за притежание на канабис през ноември 1968 г. През 1975-а Ленън дори си спомня за прословутия си арест, който, както и този на Джагър и Ричардс, е предизвикан от скандалния Норман Пилчър: "В края на 60-те години имаше едно ченге, което ловуваше и не беше на много висока позиция в отдела за наркотици в Лондон. Той обикаляше и арестуваше всяка попзвезда, до която можеше да се добере, след което стана известен."

А на 1 юли вестник "Times" публикува легендарната си статия, в която порицава ареста и съдебното преследване на "Rolling Stones". 

Rolling Stones на парти, 70-те

Снимка: Getty Images

Какво обаче се случва с "лошото ченге"?
През 72-а Норман Пилчър е обвинен в "заговор", след като се твърди, че е лъжесвидетелствал. Той напуска полицията, преди да бъде осъден на четири години затвор.

А с дилърът, "прикоткан" от полицията?
Той умира през 2004-а, точно когато бандата празнува 40 години на сцената. 

Както показва историята на арестите на "Rolling Stones" - трудно е да бъдеш най-популярната и бунтарска група в света, без да се озовеш зад решетките поне веднъж. И както е казал Кийт Ричардс: "Никога не съм имал проблем с наркотиците, имах проблем с полицията." 

Снимка: Getty Images