Принц Хари и съпругата му Меган обясниха как си представят оттеглянето от задълженията си като старши членове на британското кралско семейство в лично изявление.

На уебсайта си херцозите на Съсекс навлизат в подробности как според тях ще изглежда бъдещето. Остават обаче въпроси, въпроси, въпроси и още въпроси, съобщи Би Би Си, цитиран от БТА.

Веднага се очертават някои очевидни противоречия. Три пъти в изявлението си двойката изтъква с какво желание очаква да продължи да служи на кралицата. Елизабет II обаче не е получила възможността да се запознае с плановете им, да не говорим, че не ги е одобрила.

Принц Хари и Меган пишат на сайта си, че искат да запазят някои кралски ангажименти (и съответно кралските титли).

Вижте снимки на двойката >>

Те дават да се разбере, че не са готови да продължат да приемат установения начин за медийно отразяване на дейността на кралското семейство.

Хари и Меган искат да създадат отделна организация, която понякога ще работи с двореца, но изглежда не са обсъдили с никого там как ще функционира тя.

Те се стремят към финансова независимост чрез придобиване на професионални приходи. Но никъде не споменават риска да бъдат обвинени, че извличат парични облаги от принадлежността си към кралското семейство.

Хари и Меган искат да създадат отделен "аристократичен" двор, който да действа по техни правила. Но в същото време смятат, че могат да останат членове на британската монархия, която има прецизно изготвен набор от собствени правила.

В някои среди се говори, че ходът на херцозите е бил провокиран от сензационната новина на "Сън" от сряда, че семейството смята да прекарва повече време в Канада и тепърва ще обсъди въпроса с кралицата и с принц Чарлз. Ако случаят е такъв - а медийната стратегия на двойката със сигурност е неконвенционална, той донякъде обяснява защо въпросите са повече от отговорите.

Тези, които винаги са обвинявали Меган, отдават решението на нея. Но това е доста далеч от истината. Пътят на Хари в кралското семейство винаги е бил труден. Върху него пада дългата сянка от ранната смърт на майка му, медийният интерес върху младежките му грешки и необичайното любопитство към връзките му, а по-късно и към брака му.

За разлика от брат си Уилям, Хари така и не свикна с медиите и все още е видимо как се отдръпва пред камерите и въпросите на журналистите. Освен това той очевидно се отегчава от церемониалната част от задълженията си.

Казано накратко - Хари отдавна иска да излезе от всичко това. И заедно с жената, която обича, вече смята, че е намерил изход. Но начинът, по който той и семейството му излиза, е слисващ.

Дворецът рядко дава изявления за това как се чувстват членовете на кралското семейство по определени теми.

Но източник оттам каза пред Би Би Си часове след изявлението на принц Хари и Меган, че старшите членове на кралското семейство са "наранени" и от съдържанието, и от начина, по който бе разпространено изявлението. Това е тревожен сигнал и за това как занапред ще действа дворът на Хари и Меган.

Ако те разпространяват изявления от такова значение по начина, по който го сториха сега, докато са още под шапката на двореца, как ли ще се държат, когато са на хиляди километри разстояние и далеч от очите на семейството и придворните?

Сега дворецът трескаво се опитва да очертае как ще функционира новата им роля занапред. Но там са наясно с предизвикателствата и сложните въпроси, особено що се отнася до въпроса за парите.

Истината е, че вероятно няма да се намери пресечна точка между нуждата на двореца от контрол и желанието на херцозите на Съсекс да живеят живота си, както желаят.

Възможно е между двойката и кралското семейство да се получи по-дълбоко и по-официално разделение.

Принц Чарлз, от своя страна, отдавна желае да ограничи броя на старшите членове на кралското семейство във фокуса на общественото внимание.

Прибързаността на решението обаче повдига въпроси за семейството след година, белязана и от оттеглянето на принц Андрю от обществени задължение на фона на скандала с Епстийн.

Кралските коментатори правят паралел между абдикацията на крал Едуард Осми, който се отказва от трона през 1936 г., за да се ожени за Уолис Симпсън - също като Меган разведена американка, и да заживее във Франция.

Кой плаща?

Опонентите на монархията не пестят язвителността си.

"Данъкоплатците с право ще се запитат кой ще финансира презокеанския им начин на живот, допълнителната охрана и пътуванията напред-назад между Великобритания и Северна Америка", казва Греъм Смит, който ратува за премахване на монархията.

Междувременно Ройтерс отбелязва, че дори временното пребиваване на Хари и съпругата му в Канада ще струва скъпо на данъкоплатците с оглед на разходите за охраната им.

Меган, известна с ролята си в телевизионния сериал "Костюмари", може да се завърне към актьорството в САЩ, въпреки че остава неясно как от Двореца биха погледнали на подобно решение.

"Вероятно тя ще трябва да подбира внимателно ролите си, тъй като е член на кралското семейство. Едва ли ще я видим, например, в твърде разгорещени сцени", казва кралската биографка Пени Джунър.

Решението на Хари и Меган очаквано стана водеща тема в британските медии, припомня ТАСС. Направено от YouGov допитване установи, че общественото мнение е на страната на двойката. Подкрепата си за Хари и Меган са заявили 45% от анкетираните, докато против решението им са гласували 26% от участниците.