Японският император Акихито абдикира вчера. На престола се възкачва Нарухито - най-големият син на Акихито.

"Имах щастието да изпълнявам дълга си на император, ползвайки се с дълбокото доверие и уважение на японския народ в течение на 30 години след възкачването ми на трона. Изказвам сърдечните си благодарности на хората, които ме приеха и подкрепяха като символ. Заедно с императрицата се надяваме новата ера "Рейва", която започва утре, да е мирна и ползотворна и се молим за мир и щастие на страната ни и всички хора по света", каза 85-годишният Акихито на церемония в тържествената "Борова зала" на императорския дворец в Токио.

Вижте снимки на императорските наследници >>

Японското императорско семейство е относително малко. Само един от четиримата внуци на император Акихито е от мъжки пол, тоест наследник на трона. Трите принцеси вероятно ще изгубят своя императорски статут, тъй като това се изисква от тях, ако се омъжат за избраници без знатно потекло. Дъщерята на Акихито, например, изгуби императорския си статут, след като се омъжи за местен чиновник. Предвид абдикацията на император Акихито вчера, ви предлагаме кратка справка на някои от членовете на императорската династия, които ще попаднат в светлината на прожекторите.

Престолонаследник Нарухито

На 59 години. Името му означава виртуозен човек. Той ще бъде 126-ият император. Историк, свири на виола. Ще бъде първият император, който е учил зад граница и който би могъл да разшири ролята на императора по глобалните въпроси. Нарухито е учил в Оксфорд. Автор е на труд за историята на транспортната система по река Темза.

Принцеса Масако

Днес става императрица. На 53 години. Очертава се като обещаващ дипломат, когато през 1986 г. на чаено парти привлича вниманието на Нарухито. Учи в Оксфорд. Нарухито чака седем години, за да се съгласи тя да се омъжи за него, след като на два пъти му отказва. Двамата се женят през 1993 г. Очакванията към Масако да помогне за модернизирането и интернационализирането на императорския дворец и на династията са големи. Въпреки това тя се оттегля до голяма степен от обществените прояви, след като ражда дъщеря си през 2001 г. и развива причинена от стреса депресия. Три години по-късно Нарухито елегантно разкритикува засиленото внимание и натиска на очакванията към Масако да роди момче. Той каза, че тя се възстановява и изрази надежда, че постепенно ще разшири ролята си.

Принцеса Аико

На 17 години. Единствено дете на Нарухито и Масако. Аико обича да гледа сумо. Участва в лятна образователна програма в колежа Итън във Великобритания. Съгласно правилата на императорската династия тя не може да се възкачи на престола.

Принц Фумихито

На 53 години. Син на Акихито и по-малък брат на Нарухито. Известен още с името Акишино. Ще бъде престолонаследник по време на властването на Нарухито. Но има спекулации, че той може да се откаже бързо от статута си и да го предаде на сина си, 12-годишния Хисахито. Прякорът на Фумихито е "принц сладководна риба", защото той се интересува от тези видове и посещава Тайланд, за да ги изучава. Учи в университета Гакушуин и там се запознава със съпругата си Кико Кавашима. Говори прямо. Понякога критикува по-големия си брат, който се опитва да поддържа имиджа на внимателен екипен играч. Той и Кико имат две дъщери и един син.

Принцеса Кико

На 52 години. Отрасва в САЩ и Австрия и живее в скромни жилища, преди да се прибере в родината си. Омъжва се за Фумихито през 1990 г. Първата им мъжка рожба се ражда след двете им дъщери - принц Хисахито, роден през 2006 г. Тогава, след дългоочакваната поява на мъжки императорски наследник, дебатите в правителството за евентуална промяна на правилата за унаследяване на престола от жена, бяха прекратени.

Принц Хисахито

На 12 години. Единственият внук на император Акихито. Ще бъде втори в списъка за унаследяване на трона.

Принцеса Мако

На 27 години. Сестра на Хисахито, дъщеря на Фумихито и на Кико. Най-голямото от четирите внучета на Акихито. Тя беше обект на засилено медийно внимание заради скандал с дългове на семейството на нейното гадже. Това наложи отлагане на планираната й сватба за 2020 г. Сега приятелят на Мако - Кей Комуро, учи право в Университета Фордъм в Ню Йорк.

Принцеса Мако с годеника си

БТА

Принцеса Како

На 24 години. Втората по възраст внучка на Акихито. Неотдавна се дипломира от Международния християнски университет в Токио, където учи психология. Преди това учи сценични изкуства в университета на Лийдс във Великобритания. Обича хип-хоп танците. Публикувала е фотоалбуми. Нейните модни предпочитания й спечелиха много последователи.