Канадският премиер Джъстин Трюдо завладя вниманието на потребителите в Инстаграм със снимка с нова брада, съобщи Ройтерс.

Снимката е публикувана от личния фотограф на премиера. Той е заснел замисления Трюдо в близък план, като впечатление прави прилежно оформената му къса посребрена брада.

Вижте кадъра >>

Публикацията в Инстаграм предизвика буря от реакции и призива "Искаме отговори за брадата". Потребителите в Туитър също се развълнуваха от темата и хаштагът #trudeaubeard се разпространи скоростно.

Трюдо и преди се е появявал с брада, дори и с мустаци, докато беше в опозиция. Но откакто е премиер, винаги е гладко избръснат. От канцеларията му засега няма отговор на журналистическите запитвания дали премиерът възнамерява да поддържа новия си външен вид.

Канадският журналист и коментатор Шинан Говани отбеляза, че брадата на Джъстин Трюдо буди спомени за баща му Пиер Трюдо, който през 1979 г. поддържал подобна, докато бил в опозиция.

"Ако някой световен политик може да прокара такъв бруклински креативен вид, това е Джъстинл Това обаче е рискова игра на този етап - да иска да привлече вниманието с брада, когато светът гори", каза Иън Капстик, моден консултант на много политици.

Брадите не са обичайни за съвременната политика и хората обикновено забелязват, когато водеща политическа фигура смени по този начин външния си вид, отбелязва BBC. В САЩ например политиците се появяват публично с бради, когато загубят избори или са в опозиция.

През 2015 г. тогавашният председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Пол Райън публикува своя снимка с брада в Инстаграм и отбеляза, че е първият председател на Камарата с брада от почти 100 г. Решението му да измени на гладко обръснатото лице тогава разбуни духовете, припомня БТА. Само около 5 на сто от членовете на Конгреса на САЩ са с бради по това време, показа проучване на преподавателката по политически науки в университета на Оклахома Ребека Херик.