Рапърът Кание Уест, който отскоро се представя и като Ye, обяви, че няма да пусне новия си албум "Donda 2" в стрийминг платформите. Песните ще бъдат достъпни само на устройството "Stem Player", което е изключителна собственост на неговата компания. Цената му е 200 щатски долара.

"Технологичните компании направиха музиката практически безплатна...", написа 44-годишният изпълнител в профила си в Инстаграм. "Изпитвам същото чувство, както когато за първи път се преместих в Ню Йорк, за да се занимавам с музика. Не знаех какво ще се случи, но знаех, че трябва да се преместя", продължи бившият съпруг на Ким Кардашиян, който е милиардер. "Никой не може да ми плаща, за да бъда неуважаван. Ние сами определяме цената на нашето изкуство."

Не за първи път той се обявява срещу стрийминг моделите и опитва нетрадиционни начини, за да се освободи от тях. След като пусна албума си "The Life of Pablo" през 2016 г. - първо ексклузивно в платформата Tidal - той продължи да променя съдържанието му, като включи вокали, нови текстове и ремикси.

Миналата година рапърът представи последната си тава "Donda" на специално организирани събития, а когато най-накрая тя излезе в стрийминг платформите, Уест заяви, че това е направено без разрешение.

Обявяването на новото устройство "Stem Player" е направено на фона на общественото недоволство срещу стрийминг платформата Spotify, обвинена, че позволява да се разпространява дезинформация чрез подкасти, най-вече правени от комика Джо Роугън. Този спор също така предизвика и дебат относно хегемонията на стрийминг платформите и техните бизнес модели, които плащат на музикантите малка част от получените приходи.

"Днес артистите взимат само 12 процента от парите, които тази индустрия прави. Време е да освободим музиката от тази потискаща система", написа Уест. "Време е да поемем контрола..."

Новият албум "Donda 2" е планирано да се появи на пазара на 22 февруари, като певецът вече публикува списък с песните. Продукцията излиза в момент, в който музикантът щедро споделя моменти от личния си живот и песимизъм заради перспективата да се раздели с риалити звездата Ким Кардашиян и с четирите им деца, предава БТА. Двамата са в процес на развод. "Господи, моля те, събери семейството ни заедно отново", написа носителят на "Грами" в един от постовете си в социалните медии.

Снимка: Getty Images