Колумбийската звезда Карол Джи сътвори историята на церемонията по връчването на наградите "Жените в музиката" на Billboard, предават АП и БТА.

"За първи път в историята латиноамериканка е обявена за Жена на годината", с тези думи тя започна речта си, приемайки отличието. В чест на невероятното постижение изпълнителката произнесе останалата част от речта си на испански език.

Колумбийката получи наградата си на церемония в Ингълуд, след като беше представена от актрисата София Вергара.

За Карол не е чуждо да твори история. Миналия месец тя стана първата жена, спечелила "Грами" в категорията за най-добра ърбан музика. Историческото й постижение отрази променящото се възприемане на регетона и латино хип-хопа като изключително "мъжка музика". А през 2023 г. нейният "Manana Sera Bonito" стана първият испаноезичен албум на изпълнителка, достигнал до първото място в класацията Billboard 200.

Шеметният успех на Карол Джи продължи, когато изпълнителката тръгна на турне в подкрепа на албума си, по време на което беше хедлайнер на много от местата, където изнасяше концерти.

Сред предишните Жени на годината на списанието са SZA, Оливия Родриго, Карди Би, Били Айлиш, Ариана Гранде, Селена Гомес, Лейди Гага, Тейлър Суифт. 

Водеща на наградната церемония бе Трейси Елис Рос, която майсторски направляваше публиката и не пропусна да подчертае основната тема на вечерта - да отдадеш почит към жените в музикалния бизнес означава да почетеш жените в световен мащаб.

Нова категория награди за изпълнителки, които са "глобални сили", бяха връчени на жени от цял свят за техния изключителен принос към родните им страни, включително на италианката Аннализа, филипинката Сара Джеронимо и бразилката Луиза Сонза. Втората годишна награда за продуцент на годината получи Пинк Пентърес. Тя каза в речта си, че много хора не са си я представяли по начина, по който изглежда, предвид музиката, която прави. Пинк Пентърес допълни, че макар мнозина все още да не я приемат насериозно, тя е щастлива от признанието на Billboard.

Сред изпълнителите на церемонията бяха Марън Морис, Темс, Виктория Моне, които също бяха сред отличените. Певицата Чарли ХСХ пък представи нова песен. А Виктория Моне постави началото на шоуто с изпълнение на големия си хит "On My Mama". Непосредствено след това майка й, която изпълнителката не очакваше, й връчи наградата за изгряваща звезда.

Виктория Моне

Снимка: Getty Images