Коронацията на крал Чарлз Трети ще бъде отбелязана с тридневни тържества и светлинно шоу, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение, направено от Бъкингамския дворец. Предвиден е и концерт в замъка Уиндзор.

Церемонията ще се състои на 6 май тази година. По случай събитието британците ще получат допълнителен почивен ден - 8 май. "Техни Величества кралят и кралицата консорт се надяват уикендът на коронацията да стане повод за всички да прекарат времето си със семействата и приятелите си, празнувайки", се казва в комюникето на двореца.

Официалната церемония по коронацията ще се проведе в Уестминстърското абатство. След процесията кралят и кралицата консорт ще се появят на балкона в Бъкингамския дворец, придружени от членове на семейството.

В неделя, освен предвидения концерт на съвременни изпълнители в Уиндзор, ще има и множество тържества по улиците и парковете.

Освен на Великобритания, Чарлз е крал на 14 държави, сред които Австралия, Канада, Ямайка, Нова Зеландия.

Засега не се уточнява дали принц Хари и съпругата му Меган ще присъстват. Дворецът все още не е реагирал официално и на книгата на принца - автобиографията "Резервен", в която по-малкият син на монарха отправя обвинения към членовете на аристократичната фамилия, включително към престолонаследника Уилям и кралицата консорт Камила, предава БТА.

74-годишният крал Чарлз автоматично налседи престола след смъртта на майка си кралица Елизабет Втора.

Снимка: БТА/AP