Робърт Опенхаймер е измъченият гений, наричан "бащата на атомната бомба", който стои в центъра на новия филм на Кристофър Нолан "Опенхаймер". Фокусът в хитовата лента обаче включва и всички хора, които са в орбитата му, докато той прави своето велико откритие. Една от тях е съпругата му Катрин, брилянтно представена от актрисата Емили Блънт.

Кити, както я наричат близките й, остава до Робърт през цялото време, през което той ръководи мащабния проект, както и при бруталното му изслушване, в което той е безпощадно критикуван заради комунистическите си връзки и работата си в миналото. Тя също като съпруга си е учен, близка е до комунистическата партия, но най-вече е негов отявлен защитник и довереник.

Катрин Опенхаймер е родена в Германия, но израства в Питсбърг. Тя е дъщеря на инженер, заради което има привилегията да расте в заможно предградие. Според собствените й твърдения семейството й дори има роднинска връзка с английската кралска фамилия.

Завършва няколко университета, като от университета в Пенсилвания получава диплома по ботаника, при това с пълно отличие. Любовта й към ботаниката продължава през целия й живот, като в края на дните си се грижи за собствена градина в дома си в Ню Джърси.

Емили Блънт и Килиън Мърфи във филма „Опенхаймер“

Снимка: AP/БТА

Кити и Робърт Опенхаймер се срещат през 1929 г. на градинско парти в Пасадена, малко преди тя да започне следдипломната си квалификация в университета UCLA. Дотогава тя има вече три брака зад гърба си. Първият е с музиканта Франк Рамсейер, с когото се запознава в Париж, който обаче е анулиран само няколко месеца по-късно.

Вторият й брак е с Джоузеф Далет, комунист, който умира на фронта, по време на Испанската гражданска война през 1937 г. Третият е с доктор Ричард Харисън, с когото се развежда, след като се запознава с Робърт Опенхаймер.

В началото на връзката си с учения, тя все още е официално омъжена. Това се случва, след като Опенхаймер кани съпрузите в ранчото си, където му гостуват негови приятели. Заминава обаче само Кити, която остава там цели два месеца. В края на лятото тя вече е бременна, а мъжът й научава новината лично от Робърт. Разводът минава доста цивилизовано.

Въпреки че Кити има желание да се развива като ботаник, след раждането на първото им дете, синът им Питър, тя се отдава на майчинството. Никога обаче не приема всеобщата идея, че трябва да бъде просто нечия съпруга, затова и докато мъжът й работи по проекта за атомната бомба, тя прекарва година в лаборатория, където се изследва вредното влияние на радиацията върху здравето. Ролята единствено на съпруга обаче й тежи и тя все по-често се чувства като в затвор, тъй като иска да продължи да се развива. Дълго време обаче това не се случва, още повече след раждането на второто им дете, момиченцето Катрин, през 1944 г. Въпреки всичко Кити е най-големият довереник на съпруга си и голяма опора за неговото кариерно развитие. Той й споделя всичко и напълно се доверява на съветите й.

Снимка: АР/БТА

Алкохолът се оказва една от големите й слабости, като положението сериозно се влошава след като семейство се мести да живее в Принстън. Стига се до там, че често й се случва пияна да припада. Съпругът й обаче взима пасивна позиция по отношение на случващото се с Кити.

След смъртта на Робърт Опенхаймер, който си отива на 62-годишна възраст от рак на гърлото, съпругата му разпръсква прахта му около дома им в Сейнт Джон. Катрин умира през 1978 г, на същата възраст, заради сериозна инфекция и емболизъм на дясната ръка. По това време тя вече има удостоверение да бъде капитан на яхта и тъкмо е приключила първото си плаване около Карибите. С екипа й са планирали да пътуват с яхта до Япония, което обаче не се случва.