Преди дни Кристин Илиева се завърна в България след 33-дневен престой в Университетска болница "Йедитепе" в Истанбул, съобщава "168 часа".

Вижте снимки на Кристин преди катастрофата >>

Моделът е приета по спешност в болницата в Истанбул след двудневни консултации на близките ѝ с турски лекари. По тяхно настояване Кристин е транспортирана незабавно в града на Босфора. На 10 април е приета в клиника със същите травми от 12 март, след 7-часовата животоспасяваща и предотвратяваща ампутация операция, извършена от доц. Свилен Тодоров в Плевен веднага след катастрофата. "У нас поради бездействие или липса на ресурси не бяха извършени никакви интервенции, които да доведат до възстановяването на Криси - разясняват близките ѝ. - Травмите, с които бе приета от турските експерти, бяха: тежка инфекция на костите, натрошена бедрена кост, раздробено коляно, неправилно зараснала тазобедрена кост, големи открити рани, липсващи меки тъкани и на двата крака и декубитална рана на петата."

В истанбулската болница Илиева претърпява няколко операции, а последната е на коляното. Цели десет часа те се борят да възстановят 5-сантиметровото скъсяване на крака на Кристин. Оттук нататък на хубавицата ѝ предстоят тежки физиотерапии и пластични интервенции, които ще бъдат извършвани отново в Турция при специалистите, вдигнали я на крака.

"Вярата ми се върна, защото имаше много моменти, в които я губех. Дните ми след инцидента бяха сиви и мрачни. Често се депресирах и си казвах: "Няма да се оправя." Сега, когато съм си вкъщи при семейството и приятелите ми идват да ме виждат, съм много по-щастлива. В момента имам частична парализа на крака. Занапред всичко зависи от мен, защото коляното ми е наредено перфектно, само му трябва месец да зарасне.", разказва Кристин.

Кристин още не може да прецени дали първите дни в болницата или спомените от катастрофата са по-страшни за нея. "И до ден днешен изживявам самия удар в себе си отново и отново", допълва манекенката.

"В един момент десният ми крак имаше гной и стана зелен. Не смеех да погледна под одеялото", разказва тя за ужасите, които е преживала, докато е била в болницата у нас.

Семейството ѝ решава да потърси помощ извън България и се се свързва с турски лекари, които им обещават съответното лечение. "Ако до две седмици не бях заминала, нямаше да проходя", откровена е Илиева.

Младото момиче споделя и как се е отразила тежката катастрофа на личността ѝ. "В момента обаче силата ми толкова се е изчерпала, че се питам откъде да я взема. Аз съм много чувствителна и преживявам всичко много навътре. Постоянно имам кошмари, паник атаки. Мисля, спомням си, съжалявам... Истината е, че съм рухнала и понякога се чудя как продължавам да се държа.Гледам се в огледалото и не мога да си позная лицето, толкова е измъчено, а аз не съм такава. Благодарна съм, че все пак не бе по-тежко, защото можеше да съм с два счупени крака и нямаше да го преживея. Определено животът ми се промени тотално. Оцених много хора и неща. Поставих си нови цели. Няма го този човек, който бе преди в мен - в добрия смисъл."

Кристин разказва, че дълбоко се е затрогнала от добрината на хората, които са решили да дарят за лечението ѝ и смята за в бъдеще да се занимава с благотворителност, тъй като вече е видяла и от другата страна какво е да си в нужда и колко е важно да има хора, които да ти подадат ръка в тежък момент.