Изкуственият нос на актьора Брадли Купър, използван за ролята на композитора Ленард Бърнстейн, предизвика полемика, съобщи Франс прес.

Семейството на Бърнстейн защити актьора, който използва голяма назална протеза, за да влезе в кожата на композитора от еврейски произход.

Брадли Купър е не само изпълнител на главната роля, но и сценарист и режисьор на филма "Маестро".

През тази седмица в интернет се появи трейлър на филма, добавя БТА.

Носенето на фалшив нос донесе обвинения в следване на стереотип при изобразяването на евреи. Някои режисьори обявиха, че подобно решение напомня за т.нар. блекфейс - практиката да се "почернят" лицата на бели актьори за роли на чернокожи персонажи.

Трите деца на композитора и диригент Ленард Бърнстейн защитиха Брадли Купър в социалната мрежа Х. Според изявлението им те са напълно съгласни с решението за протеза, за да се постигне по-пълна прилика с баща им.

"От филма става ясно, че Ленард Бърнстейн е имал голям и красив нос. Сигурни сме, че баща ни не би имал проблем с това", пишат Джейми, Александър и Нина Бърнстейн.

Според тях критиките към Купър са опит за омаловажаване на успеха - "практика, която сме наблюдавали много често по отношение на нашия баща." Децата на Бърнстейн поздравиха Купър за дълбокото му потапяне в образа.

Ленард Бърнстейн е син на украински евреи имигранти. Автор е на музиката на "Уестсайдска история". Умира през 1990 г. Признат е за един от най-големите композитори и диригенти на всички времена. Дирижирал е филхармоничния оркестър на Ню Йорк.

"Маестро" разглежда сложната връзка на Бърнстейн със съпругата му Фелисия Монтеалегре, изиграна от актрисата Кери Мълиган. Филмът трябва да бъде представен на Международния филмов фестивал във Венеция и дори би могъл да претендира за "Оскар".

Въпросът за това дали бели актьори трябва да играят персонажи - независимо дали са реални хора, или не - от други етнически малцинства занимава Холивуд от много години.

Хелън Милън предизвика противоречиви реакции с ролята си на израелската премиерка Голда Меир във филма "Голда", излязъл през тази година.