Тази година, сякаш напук на пандемията, Мария Бакалова има много поводи не само за радост, но и за гордост. Истината е, че нищо, в това число дори и коронавирусът, не успя да попречи на звездата ѝ да изгрее на холивудския небосклон, където продължава да блести с пълна сила, въпреки тежкото положение, в което се намира шоубизнесът днес. Доказателство за това са множеството награди, с които Америка затрупа българката за съвсем кратко време.

Преди 4 дни тя спечели отличието за най-добра поддържаща женска роля на Нюйоркския кръг на филмовите критици за превъплъщението си в 15-годишната Тутар - дъщеря на казахстанския журналист Борат, появила се в продължението на лентата от 2006 г., превърнало се в най-гледания филм за 2020-а. Но признанията съвсем не приключват тук.

Вижте снимки на Мария >>

Играта ѝ в продукцията, обявена от "The New York Times" за най-доброто заглавие на годината, ѝ донесе още и приза за най-добра актриса във второстепенна роля на Асоциацията на филмовите критици в Чикаго, както и на тази в Бостън. Освен това тя бе отличена с дебют на годината от Кръга на филмовите критици във Флорида и Съюза на филмовите журналисти в Индиана.

Така тя се сдоби с цели 5 статуетки за по-малко от седмица, а единствената, която ѝ се изплъзна между пръстите, бе тази на Лосанджелиската кино критика, отишла при южнокорейската ѝ колежка Юн Йо-джон за изпълнението ѝ в "Minari".

"Чувствам, че сънувам. Дори не знаете колко много означава това за мен! Посветих живота си на изкуството от 6-годишна възраст и това ми струваше детството... Но актьорството е моят живот и ми даде цел. Това е невероятно... неописуемо... Толкова съм благодарна! С тези високи признания, вие променяте ситуацията за всички източноевропейски артисти и най-вече за българските актьори. Надявам се, че по този начин шансовете на чуждестранните таланти да се изравнят с останалите", написа Мария Бакалова в своя личен Инстаграм профил, изказвайки радостта си от победите.

В края на октомври т.г. 24-годишната бургазлийка, която бе избрана за образа на Тутар сред общо 600 кандидатки, оглави класацията за най-популярни актьори в света, определяща се от милионите потребители на престижния кино сайт IMDb. Това бе абсолютен прецедент, тъй като за първи път, откакто съществува платформата, българско име бе поставено на върха ѝ.

Блондинката изпревари множество от холивудските знаменитости, в това число дори и Саша Барън Коен, който е основното действащо лице във филма с нейно участие. След Бакалова, надолу по стълбицата стоят Лили Колинс, Ана де Армас, Ан Хатауей, Скарлет Йохансон, Матю Макконъхи, Том Крус, Марго Руби, Леонардо ди Каприо и др.

В средата на ноември т.г., тя разказа във вечерното шоу на Джеймс Кордън, че всичко е започнало на шега през първия ден след завършването на висшето ѝ образование.

"С мой приятел, който снимаше, направихме видеото за прослушването в 5 ч. сутринта. Страхувах се, че всичко е измама, че това не е истински кастинг и ще попадна в трафик на хора", призна Бакалова.

В ефир тя разкри, че във въпросните кадри е импровизирала с първото нещо, което ѝ дошло наум. Понеже все още е празнувала дипломирането си, застанала пред камера с чаша алкохол и цигара.

"Казах нещо от сорта на: "Баща ми е най-добрият татко на света, защото ми дава цигари, разрешава ми да пия и всичко е прекрасно", каза Мария.

Бакалова заяви, че ѝ се наложило да изпрати още 4 свои клипа, преди да отлети за Англия, за да се види със Саша Коен.