Лейди Гага неведнъж е споделяла, че Тони Бенет е "един от най-любимите й хора на планетата", с когото приживе имаше честта не само да се познава, но и да работи. Поп и джаз легендата, който си отиде на 96-годишна възраст в дома си в Ню Йорк, остави зад гърба си музикално богатство от 70 албума, в които има множество колаборации с други именити колеги от бранша, една от които е именно Лейди Гага.

Срещата им е в късните етапи на живота му, а необичайното им приятелство и сценично партньорство носят на всеки от тях нови почитатели. Двамата записват два съвместни албума, "Cheek To Cheek", който е пуснат на пазара през 2014 г., и "Love For Sale", през 2021 г. Вторият е записван в продължение на две години, между 2018-2020 г., когато Тони Бенет вече е диагностициран с болестта Алцхаймер.

Срещата на Лейди Гага и музикалната легенда се случва през 2011 г., след като той чува нейно изпълнение на песента на Нат Кинг Кол "Orange Colored Sky". Бенет остава толкова силно впечатлен от чутото, че й предлага да се включи в албума, който подготвя. Предложение, което, разбира се, тя веднага приема.

"Когато я видях за първи път, не можах да повярвам как публиката реагира на изпълнението й. А тя беше на сцената с Ела Фицджералд, която беше най-великата изпълнителка", разказва Бенет през 2014 г., спомняйки си за първата им среща.

Снимка: Frazer Harrison/Getty Images

"Когато слязох от сцената, родителите ми казаха: "Господин Тони Бенет иска да се срещне с теб." Баща ми се задави, а майка ми започна да си оправя косата. Всички пихме шампанско. Бях толкова щастлива да се запозная с него", разказва Лейди Гага.

Певицата винаги е споделяла, че именно поканата на Бенет е спасила живота й, тъй като е била отправена в много труден за нея момент, в който дори обмисляла завинаги да се откаже от пеенето. По това време тя претърпяла операция на бедрото, освен това прекратила работата си и с дългогодишния си мениджър.

"Бях съкрушена. Дори не исках повече да пея. Тогава Тони ми каза, че нито веднъж в живота си не му е идвала подобна мисъл. Това ме стъписа. През изминалите месеци аз исках точно това. Затова и винаги казвам на Тони, че той наистина спаси живота ми", споделя Гага преди години в свое интервю.

Снимка: D Dipasupil/Getty Images

"Тони е един от най-любимите ми хора на цялата планета и аз го обичам с цялото си сърце. Обичам семейството му, обичам съпругата му Сюзън. Не мога да опиша колко много неща съм научила от него и най-вече какво е чувството да пееш с легенда толкова много години. С Тони пеем заедно вече почти 10 години и съм истински съкрушена като виждам през какво преминава заради Алцхаймера", разказа в радио интервю Гага.