Емблематичният изпълнител Тони Бенет почина на 96 години, само две седмици преди рождения си ден. Изтъкнатият певец, който десетилетия наред се радваше на успешна кариера и е пял съвместно със звезди от Франк Синатра до Лейди Гага, е починал рано сутринта, в дома си в Ню Йорк, потвърди публицистът му.

Подробности около смъртта му не се посочват, макар че за никого от почитателите му не беше тайна, че през 2016 г. той е бил диагностициран с Алцхаймер, болест, за която сподели публично чак пет години по-късно.

Въпреки тежката диагноза, Тони Бенет продължи да се изявява по музикалните сцени и дори успя да реализира съвместен албум с близката си приятелка Лейди Гага, който беше издаден през 2021 г.

Приживе музикантът неведнъж е споделял, че голямата цел в кариерата му е да направи хитов музикален каталог, а не хитови песни. За почитателите си той остави музикално богатство от 70 албума, с които спечели 20 награди "Грами", две от които получи след като навърши 60 години.

Снимки: Getty images

Тони Бенет е роден през 1926 г. в семейството на италиански емигранти и е израснал в голяма бедност. Губи баща си едва 10-годишен, когато вече е открил любовта си към музиката. За да помага финансово на семсйтвото си още от тийнейджър започва да работи като пеещ сервитьор. Не спира с изявите си дори когато е призован да се бие във Втората световна война.

Музикалният му пробив идва през 1951 г. и оттогава не е спирал да се изявява. Твърди, че любовта към музиката е това, заради което не е спрял да пее.