Миналия септември буквално замръзнах. Пуснаха парчето му по музикален канал и си казах: "По дяволите, кой е този?"

Всъщност казва се YXNG Bane и звучи толкова различно, че не само истинските меломани биха го усетили. Той звучи тежко, мощно и уверено. Хитът, който ме остави на място е "Froze" - в трап/дрил стила. След това разбрах, че не само аз си падам по стила му.  И че е само на 23 години, но цяла Англия говори за него. 

Вижте снимки >>

Той е YXNG Bane. 

"Билборд" и "Индипендът" го нарекоха "рапъра от Източен Лондон, който живее "най-добрия си живот". Буквално взриви класациите на Обединеното кралство с песни, които се превърнаха в нещо като ода.

23-годишният Гайстоун Менга, чиито прякор YXNG Bane го превърна в звезда, пристига в България тази събота.

За тези от вас, които отдавна плуват в дълбоките води на музиката - да го чуете на живо само срещу 24 лева  - това е истинска находка! Или небивал късмет! Може да ви се случи за петорно по-голяма сума някъде в Западна Европа или САЩ.

Наричайте го както искате, но имаме тази невероятна възможност. Гледаме го по световните сцени, Ники Минаж го гушка, Крейг Дейвид записва с него, Дрейк го иска в микстейпа си, а Ед Шийрън вече се чуди защо не го е познавал, преди да запише "Shape of You".

Защото, повярвайте ми, версията на YXNG Bane на точно тази песен е много по-голям хит от оригинала. Призна го самият Ед Шийрън.  

YXNG Bane e израснал в индустриален лондонски квартал. Майка му е от Конго, а баща му от Ангола. Има пет братя и сестри и завършва колеж в Есекс. Започва музикална си кариера през 2015 г., като качва авторските си парчета в акаунта си в SoundCloud.

През януари 2016 г. издава дебютното си EP "Full Moon".

През януари 2017 г. Бейн ремиксира хитовия сингъл на Ед Шийран „Shape of You“, а версията му става вайръл за броени часове. Изстрелва се право към върха.

През юни 2017 г. той участва в сингъла "Bestie" на рапъра Yungen, който достигна пика си под номер 10 в UK Singles Chart.

През 2017 и 2018 г. е номиниран последователно за открие и най-добър сингъл за парчето "Риана", а след това и за най-добра колаборация с Yungen.

За по-малко от три години YXNG Bane започва да живее живот, за какъвто не е мечтал. 

"Около мен никога няма напрежение, защото съм обграден само от истински хора, от моите хора", казва в интервютата си младата звезда.

Музиката на YXNG Bane се движи между плавните и заразителни афро суинг парчета като "Bestie" до по-суровите рап хитове, какъвто е "Froze". От улиците до предградията, британците знаят текстовете наизуст. 

Сингълът "Vroom" полетя към Топ 40 на Обединеното кралство.

Името на младия рапър не е вдъхновено от Бейн - измислен персонаж, злодей от комиксите и един от физически най-мощните врагове на Батман с характерна маска. В едно от интервютата си YXNG Bane уточнява, че никога не е гледал филмите за Батман. Харесал маската на героя и добавил "young" (в превод - млад).

Израснал е с олд скуул, хип-хоп и госпъл. Казва, че домът му е бил особено музикален - най-вече в неделя сутрин. 

Може да запее любимите си парчета оттогава - "Busted" и "Secret Lover" на The Isley Brothers.

Първият албум, който си е купил е на  50 Cent -  Get Rich or Die Trying. 

"Мисля, че когато видях реакциите на кавъра на "Shape of You", чак тогава осъзнах какво съм в състояние да направя. Реших го точно за една нощ. Беше лудница. Видеото също е снимано набързо и WOW! Хората бяха с мен! Бях го пратил вече на Ед Шийрън. Даде ми зелена светлина, но когато го срещнах след време на едно събитие беше повече от доволен и ме обсипа с комплименти", казва YXNG Bane. 

Той не ходи в студиото всеки път, когато го споходи музата. Живее, записва си мисли, случват му се неща като на всеки младеж под 25 години. 

"Има доста лични моменти в музиката ми и ако слушаш внимателно можеш да усетиш какво ме вдъхновява.  Предимно ме мотивират семейството и приятелите, след това колегите и света.  Песните ми мога да определя като честни, експресивни и непредвидими. С годините се научих, че около мен трябва да останат само приятелите ми, които са фокусирани и земни. Никога да няма напрежение и търкания", казва той

Работил е с истински първенци в UK музиката - Hardy Caprio, Not3s, Kojo Funds. Ако посетите партито в събота, може да очаквате всичко, защото YXNG Bane не принадлежи към нито един жанр - от денс хола до трапа. Продадени са над 400 билета. Той пристига със 100 души антураж.

Звучи повече от масивно, а?