Бракът на италианската актриса Моника Белучи и френския актьор Венсан Касел среща препятствия по пътя си. Знае се, че двойката дори не живее постоянно заедно. Въпреки това дълго време те успяват да запазят семейството си. А преди Венсан Белучи никога не говори за първия си брачен опит. Не е известно как се е запознала с фотографа Клаудио Басо и защо са се разделили. Но дори информацията за това колко време съпрузите са живели заедно да се различава, едно е сигурно - до 1996 г. актрисата е свободна.

Докато не среща Венсан...

Запознават се на снимачната площадка на филма "Апартаментът". Касел протестира до последно срещу участието на Моника Белучи в проекта. Неговото мнение относно любовта на работното място е непоколебимо. Преди да срещне Белучи, смята, че не може да излиза с никоя от колежките си. Той вижда дамата, по която въздиша цялата снимачна площадка като "безмозъчна", за което лично признава в по-късно интервю, а за Моника Венсан е изключителен сноб.

В тези години Белучи е успешен модел, който все още не се е реализирал напълно в актьорската сфера, което страшно дразни темпераментния французин. Венсан от своя страна вече се е снимал в много филми, навътре в професията е и не понася аматьори. Както е известно обаче от любовта до омразата границата е малка. Макар да не се харесват, Моника осъзнава, че Венсан не е това, което изглежда на пръв поглед. А и той не отрича, че не е могъл да й устои. В интервю сам казва, че било неизбежно.

Преди Белучи актьорът почти не е имал сериозни отношения с жени. "Сменях момичетата, не съм бил с нито едно повече от 3-4 месеца", споделя той. Всъщност Венсан дълго време уговаря Моника да излезе с него, но тя отказва всеки път. А когато все пак му дава шанс и любовта между тях пламва, двамата стават нещо по-различно от "нормална двойка".

Живеят в различни страни и като цяло имат малко общи теми. Отвън е трудно да се разбере какво ги държи заедно. Според Касел двамата имат различни компании и дори интереси. А Моника веднъж признава, че не знае как бракът й с него се оказал така успешен. Три години преди официалното "Да!", тя е на 34, а той с две години по-малък от нея. Сватбата им не е шумна. Женят се през септември 1999 г. И като истински артисти, бракът им е далеч от класическата трактовка на понятието, защото въпреки че се вричат във вечна вярност, двамата остават абсолютно свободни хора. В продължение на малко повече от десетилетие живеят на три места - Париж, Рим и Лондон. По собствените им думи двамата така и не успяват да се скарат, но пък не им е и скучно.

Моника и Венсан по време на 55-ия филмов фестивал в Кан, 24 май 2002 г.

Снимка: Getty Images

"Никога не се намесвам в делата му. Много независими сме и двамата. Живеем в различни светове", казва Моника. А Венсан пък допълва: "Да, различни сме, но това е прекрасно!".

Но не всичко е като на филм...

Революционен обрат в отношенията им идва със сложния процес на заснемането на "Необратимо" на Гаспар Ное, в който съпрузите участват заедно. В лентата героинята на Моника е жестоко изнасилена и сюжетът предизвиква огромен интерес. Тя забранява на мъжа си да присъства на снимачната площадка. Когато прожектират заснетото, Касел, бесен, напуска студиото. Накратко, в процеса на снимките се развихря сцена на ревност. Развоят на събитията не остава извън вниманието на пресата и Моника и Венсан биват "разведени" набързо. Да, ама не.

Скоро след това им се ражда първото дете - Дева. Появата му сплотява всички, а първите месеци са задружно прекарани под един покрив. Малко след това се появява и втората им дъщеря, Леони. Тогава Венсан казва тежката си дума, като настоява, че семейството трябва да живее на едно място, за да знаят децата къде е домът им. Вероятно това му виждане допринася за последвалата раздяла. Касел опитва всячески да спаси семейството, което се руши пред очите му. Въпреки това Белучи твърди, че раждането на децата е променило отношенията им към по-добро.

Дали наистина е така?

Докато все още са женени, те с всички сили се опитват да намерят баланс между актьорската кариера и родителските задължения. И логично се появява въпросът: "Колко време може да трае "истинската любов"?" Актьорската професия свързва Белучи и Касел преди 26 години, но по ирония на съдбата ги и разделя. И двамата са толкова заети, че не им остава време един за друг. През 2013 г. двойката се развежда, но всичко се случва по взаимно съгласие. Всъщност по това време всеки от тях отдавна живее свой живот.

Моника и Венсан по време на международния филмов фестивал в Италия, 23 октомври 2008 г.

Снимка: Getty Images

След раздялата не бързат да изградят нова връзка.

По-късно Моника среща френския скулптор Никола Лефевр, а Венсан - 21-годишния модел Тина. Но и при двамата не се получава. Към днешна дата Касел вече е щастлив с друго момиче, нямащо нищо общо с Моника, но пък е почти сходно с Тина.

И докато актьорът търси все още верния път в любовните отношения, бившата му съпруга Моника се радва на нова връзка. За разлика от Венсан обаче тя се придържа към партньори на своята възраст. През юни т.г. в интервю за Elle France заявява, че има връзка с 64-годишния режисьор Тим Бъртън. "Обичам и уважавам Тим. Обожавам и неговия фантастичен свят, в който чудовищата са мили и добри", казва 58-годишната Белучи.

На снимачната площадка се ражда любов. Но пак там тя може да загине. Бракът и семейството понякога не са котвата, която ни държи в бурните житейски води. Невинаги можем да вървим по пътя на това, което смятаме за истина, защото в края му срещаме нещо съвсем различно. Уважението и доверието могат да са вечни. А любовта?