В месеца на любовта концерт-спектакълът ЛЮБОВ предизвика възторг още с първото анонсиране в медиите и изчерпване на билетите за броени дни. Събитието, което Плевенска филхармония представи с по два концерта в Плевен и София на 11 и 12 февруари, се превърна във водещо заглавие у нас. Всички изумителни млади солисти - носители на най-престижния приз за млади творци в България - Наградата за Полет в изкуството на Фондация "Стоян Камбарев" и нейни стипендианти, както и лауреати на фондация "Йордан Камджалов" дадоха категорична заявка за световна кариера.

Вижте снимки от концерта ЛЮБОВ >>

"Проектът Камджалов - Тенекеджиева притежава категорична авторска концепция. Всеки детайл - от излизането на изпълнителите, носещи светлината в ръцете си, до ангелчето на финала, е поднесен елегантно, с вкус и с чувство за мярка. Нещо, което не се наблюдава напоследък по родните сцени. ЛЮБОВ е истински проект на Надеждата. Изцяло извън клишетата и втръсналите стандарти, той вплита деликатно няколко изкуства и е на път да създаде нов и желан жанр, в който водеща е Любовта".

маестро Йордан Камджалов и Деси Тенекеджиева

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Тайнственост и усещане за магнетичност, актьорски етюди, стихове и послания следваха темата на любовта в рамките на музикалната програма на концерта. А тя бе внимателно селектирана - за ценители и почитатели на класиката: "Песента на Солвейг" от Григ, "Годишните времена" на Вивалди (в нова и нечувана до сега трактовка на китара, маримба, вибрафон и виолончело), Менделсон - Симфония № 2, ре мажор. Музикалният четирикомпонентен спектакъл бе със светеща сцена, ефектно осветление и дизайнерски костюми, цялостна програмна линия и завладяващо присъствие на всички участници: солисти, оркестър, диригент и актьор.

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

В ЛЮБОВ Деси Тенекеджиева (сценарист и режисьор на проекта) представи на публиката с авторски жестомимичен превод "Две хубави очи" от Пейо Яворов и "За тебе, моя Любима" от Жак Превер, както и прецизна селекция на стихове на Константи Галчински, Гийом Аполинер, Робърт Бърнс, послания за любовта на Петър Дънов, Уилям Шекспир, Чарли Чаплин и дори на прекрасните деца от Бон Бон на Рози Караславова. Чрез динамиката и емоционалността на гласа си (изключително интересно режисирана фонограма) и силното си актьорско присъствие, тя създаде стилен акцент между концертните дялове в спектакъла, майсторски дирижирани от невероятния маестро Камджалов.

маестро Йордан Камджалов и Деси Тенекеджиева

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Младостта и опитът творяха в синхрон на сцената, предавайки си енергия. В пълния блясък на красотата и таланта си, ангелското сопрано Мария Славова изключително грациозно представи музиката на Григ, следвана от диригентския жест на маестро Йордан Камджалов и оркестъра.

Мария Славова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Последва нестандартното звучене на "Пролет" от Вивалди със солист изключителния Георги Димитров-Жожо - класическа китара. Ефектно звучаха дуетните моменти между концертмайстора на Плевенска филхармония Чавдар Вълков и солиращата китара.

Георги Димитров - Жожо

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Нежната Лора Маркова, единствена изпълни партията на произведението в оригинал, но също намери свой авторски почерк и в нейното изумително изпълнение на "Лято", бе пресъздадено огненото усещане на жаркия сезон.

Лора Маркова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Сион Найман, виолончело, продължи виртуозната линия в "Есента" и направи запомнящи се дуети в тази негова изключително сложна за изпълнение музикална партия.

Сион Найман

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

"Зимата" влетя в бял костюм и свенлива младост в образа на изящната Сара Чакърова - пластинкови ударни инструменти. Сара е със завидна за възрастта си биография, концертирала е дори на Карнеги Хол. Заедно с диригента младата перкусионистка обрисува "Зимата" с много категоричност и музикална техника и представи всички динамични нюанси на сезона.

Сара Чакърова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Маестро Камджалов фино моделираше енергията в залата, музиката на оркестъра и експресията на солистите. Тази интерпретация на "Годишните времена" определено ще остави ярка следа. Цялата концепция за цикличността на живота, за петия сезон - любовта и финалното послание "Бог е любов", докоснаха зрителите. Публиката сякаш се усещаше част от тази магия на едно неосъзнато духовно ниво. Цикличността и съпоставянето на сезоните с човешкия живот и оранжевия портокал- символ на контраста в любовта с нейната сладост и горчивина, бе заложена в спектакъла - музикално, поетично, театрално и като сценография.

маестро Камджалов и Плевенска филхармония

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Диригентът и солистите неколкократно се поклониха на публиката с уважение, изживяха в абсолютен синхрон дори и финалния поклон. На сцената отпред за заслужени аплодисменти поканиха вдъхновителя на идеятa ЛЮБОВ - греещата от емоция Деси Тенекеджиева.

финален поклон

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Поради огромния интерес създателите на проекта обмислят нови дати за представяне на концерт-спектакъла в следващите месеци.

ЛЮБОВ се осъществи с подкрепата на Nova Film и IDEA.comm Дизайнер: Анелия Петкова / Bridal Fashion Фотографии: Иван Йорданов Автор на текста: Тина Коилова, използвани са цитати и от анализа на Димитър Сотиров.