Мадона, която е отлявлена подръжничка на правата на гейовете, прие с емоционална реч наградата "Защитник на промените" на Съюза на гейовете и лесбийките срещу клеветата (GLAAD) на церемония в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес и БТА.

Погледите се обърнаха след 60-годишната поп икона, докато вървеше към масата си в х-л "Хилтън". Тя изслуша с насълзени очи актрисата Роузи А'Донъл, която сподели как Мадона й е помогнала да се почувства добре в кожата си, като й е казала "само следвай сърцето си".

"Защо винаги съм се борила за промяна? - каза Мадона, получавайки наградата. - Труден въпрос. Прилича на това да обясниш колко важно е да четеш или необходимостта да обичаш. Докато растях, винаги се чувствах аутсайдер. Не бях като другите. Не защото не се бръснех под мишниците, просто не бях като тях, нали разбирате".

Мадона назова човека, който е променил това - първият, повярвал в нея - учителят й по балет в гимназията Кристофър Флин. Той я накарал да се чувства специална като танцьорка, като артист, като човешко същество. Той бил първият, който й казал, че е красива и първият, завел я в гей клуб.

Тази вечер променила живота й.

"За пръв път видях мъже да целуват мъже, момичета, облечени като момчета, момчета със секси къси панталонки, лудо, невероятно танцуване, свобода, радост и щастие, каквито не бях виждала преди - каза Мадона. - Най-накрая почувствах, че не съм сама, че е ОК да си различен."

Въпреки че е спечелила седем награди "Грами", две "Златен глобус" и безброй други отличия, Мадона заяви, че приза "Защитник на промените" ще има специално място в сърцето й като "признание на годините и годините работа през три десетилетия".

Награди на Съюза на гейовете и лесбийките срещу клеветата получиха също Анди Коен, сериалът "Поза" ("Pose"), "Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история", филмът "Изтритото момче" ("Boy Erased"), Дон Лемън от Си Ен Ен, аренби певицата Джанел Моне.