Мария Бакалова смята себе си за човек на крайностите, що се отнася до актьорството. "Киното е длъжно да провокира. Мисля, че не трябва да е средна работа", каза номинираната за Оскар актриса в интервю за Асошиейтед прес.

"Ако филмът не те накара да почувстваш нещо, какъв всъщност е смисълът му?", споделя бургазлийката.

Освен че се снима в последния си проект "Меденият месец" (The Honeymoon), Бакалова работи и като продуцент - нещо, което тя твърди, че се надява да прави повече в бъдеще.

"Колкото повече пораствам, толкова повече искам да прекарвам време и зад камерата", каза тя, изтъквайки необходимостта от повече жени, които да режисират и пишат.

"Меденият месец" вече е достъпен на стрийминг платформа и представлява комедия на крайностите.

Филмът, изпълнен с наркотици и тоалетен хумор, сякаш изглежда далеч от първоначалната й мечта да играе в ленти, заснети от авангардното движение Dogme 95, водено от Ларс фон Триер и Томас Винтерберг. Българската актриса е толкова запленена от датското кино, че навремето убеждава родителите си да я заведат в Копенхаген, за да опита да получи каквато и да е работа в продуцентската компания на Фон Триер.

Снимка: Getty Images

Тя обаче разбира, че различните жанрове могат да постигнат сходни цели след пробивната си роля в "Борат 2", проект, който тя похвали за способността му да допринася за промяна.

"Борат 2" е социален експеримент, който показва истинското лице на хората. В крайна сметка това е най-важното, защото изкуството трябва да влияе на хората", каза тя.

Въпреки че ролята ѝ в "Борат" я отвори към потенциала и значението на различни жанрове, Бакалова каза, че все още вярва, че актьорите трябва да подбират какви роли приемат.

Снимка: Getty Images

"Не бъдете обаче твърде придирчиви", предупреди тя колегите си, като добави, че те носят отговорност да избират роли, които "заслужават вашето внимание, но и вниманието на хората, защото вие не правите изкуство само за себе си." Бакалова е убедена, че тайната на дълголетието в Холивуд е никога да не се установяваш в един жанр или персонаж.

Припомняйки си времето, когато е снимала "Борат", Бакалова сподели, че скандалната сцена в хотелската стая с Руди Джулиани й се струва най-рискованата от лудориите на Саша Барън Коен, като я нарича "страшна ситуация".

"Нямах никакъв начин да контактувам със Саша", спомня си тя. "Не знаех какво ще се случи."

За Бакалова, която никога не се е снимала в англоезичен филм преди "Борат", 2022 г. беше напрегната година, предава БТА. Освен в "Меденият месец", тя участва в "Тела, тела, тела" ("Bodies Bodies Bodies") и в "Балонът" ("The Bubble") на Джъд Апатоу. Тя ще направи и своя дебют в "Марвел" през 2023 г. с "Пазители на галактиката 3''.

Освен актьорството, една от целите на Бакалова е някога да се срещне с "колежката" си по флейта Лизо (Мелиса Вивиан Джеферсън, бел. ред.).

"Ако някога имам шанс да бъда до нея, само да я погледна, това ще бъде най-добрият ден в живота ми", каза българската актриса.

Снимка: Getty Images