Актрисата Мария Бакалова отправи специална видео покана за Фестивала на българското кино в Прага. Събитието ще се проведе за четиринадесети път в чешката столица от 17 до 20 март.

"Ще се радвам да присъствате, да се посмеете, може би малко да поплачете, но и да си припомним защо е важно да живеем този живот, като за последно", приканва блондинката зрителите. Те ще могат да я видят на голям екран в Прага на 17 март. Тогава в кино Луцерна ще се състои прожекцията на филма "Като за последно", където тя играе главна женска роля.

Вижте снимки на Мария >>

"Актрисата няма да може да присъства лично, тъй като в момента получава не само номинации, но и награди за актьорските си изпълнения по света", съобщават организаторите.

Четиринадесетото издание на фестивала на българското кино ще се проведе в кино "Луцерна", а организатори са българското посолство и българския културен център в чешката столица. Тази година акцентът е върху българската комедия. Любителите на седмото изкуство ще се насладят на "Като за последно" и "Чичо Коледа" на режисьора Ивайло Пенчев, както и на "Голата истина за група "Жигули", режисирано от Виктор Божинов.

Подчертано комедийната селекция ще бъде допълнена от трагикомедията "Бащата" на успешния тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който преди три години грабна най-високото отличие "Кристален глобус" на международния филмов фестивал в Карлови Вари.

По традиция мероприятието ще срещне зрителите със знакови лица от родното кино. Официални гости ще бъдат актьорите Васил Банов и Малин Кръстев, както и добре познатият на фестивалната публика със своя хит "Летовници" режисьор Ивайло Пенчев.

Специални видео поздрави към почитателите на българското кино вече отправиха номинираната за "Оскар" родна актриса Мария Бакалова ("Като за последно"), известният в Чехия от работата си с легендата Иржи Менцел актьор Иван Бърнев ("Бащата"), както и любимецът на публиката Филип Аврамов, който зрителите ще видят в цели три филма - "Чичо Коледа", "Като за последно" и "Голата истина за група "Жигули", предава БТА. Родните заглавия ще се прожектират със субтитри на чешки и на английски език.

Досегашните издания се откроиха и с паметните срещи на публиката с емблематични фигури от съвременното българско кино - актьори, режисьори, сценаристи, продуценти, сред които Татяна Лолова, Стефка Янорова, Маргита Гошева, Елена Телбис, Филип Аврамов, Стефан Денолюбов, Петър Вълчанов, Николай Волев, Виктор Божинов, Стефан Командарев, Илиян Джевелеков, Ники Илиев, Владислав Карамфилов, Адела Пеева, Асен Владимиров, Матей Константинов и др.