Холивудският актьор Мат Деймън е отказал главната роля в касоразбивача "Аватар" на Джеймс Камерън, която щеше да му донесе 250 милиона долара.

48-годишният Деймън навремето е отхвърлил предложението на Камерън да се превъплъти в образа на главния герой Джейк Съли, с което се е простил и с възможността да получи 10% от приходите от блокбъстъра. Ролята впоследствие получава актьорът Сам Уортингтън.

Вижте снимки >>

В интервю за ноемврийския брой на сп. "GQ", който излиза в петък, Мат Деймън разкрива:

"Джеймс Камерън навремето ми предложи да се снимам в "Аватар". Когато го направи, ми каза: "Виж какво, нямам нужда от никого. Не се нуждая от известен актьор за тази роля. Ако ти не приемеш, ще намеря неизвестен актьор и ще я дам на него, защото филмът всъщност няма нужда от теб. Но ако приемеш ролята, ще ти дам 10% от приходите".

Мат Деймън по-късно споделя тази история със своя приятел, актьора Джон Красински, когато двамата пишат сценария за филма "Обетована земя" (2012).

"Ако беше приел да се снимаш в този филм, животът ти нямаше да бъде по-различен. С изключение на това, че сега можехме да водим този разговор от космоса", отбелязва тогава Красински.

"Пропуснах възможността да получа повече пари, от който и да било друг актьор", казва Мат Деймън.

Актьорът допълва, че е отхвърлил щедрата оферта заради ангажиментите си към хората, с които работи над поредицата за Джейсън Борн, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА.

Деймън споделя още, че единственото нещо, за което съжалява, е пропусната възможност да работи с Джеймс Камерън.