Певицата Рейчъл Роу, която е дъщеря на джаз звездата Камелия Тодорова, днес съобщи, че нейната баба е починала.

"Вчера загубихме две велики жени. Две прекрасни певици. Две кралици", написа Рейчъл в социалните мрежи.

Стойка Тодорова е била певица в Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов". Камелия Тодорова наследява от майка си любовта към класическата музика, пластиката и спорта. В дома им се говори често на френски.

Ето какви спомени пък пази Рейчъл Роу за баба си:

"Израстнах в женско царство. В семейство на истински, силни и борбени дами, които се справят с всичко наравно с мъжете, но и притежаващи любов, състрадателност, загриженост и... О, да - определено знаят как да готвят!

Баба Стойка бе нашата майка-кралица, около която всички жужахме - докато учеше едната си внучка как да пере дънките на ръка с четка на мивката в банята, другата беше хваната в кухнята да бърка белтъците с миксера за поредния божествен сладкиш от тефтера й с рецепти (събрани от всичките баби и лели и датиращ от 1976 г.). В същото време се занимаваше с някой тоалет на дъщеря си Кеми, докато на гладен племенник му се предлагаше общо взето всичко налично за ядене - "Искаш ли да ти сипя мусака, хайде, и ориз с тиквички има, а и две кюфтета от вчера, после ще ти дам и кремче, едно парче диня ще ти нарежа в кутийка за после...." - да не би да остане гладен.

Разговорите по металния зелен телефон с шайба от 20-те години освен на готварска тематика бяха свързани и с всякакви медицински въпроси, та нали е била и мед. сестра в 16-та поликлиника.

Осен кулинарията и грижите за всички около нея тя ме учудваше и с физическата си сила - беше на осемдесет и две-три когато ни съобщи, че е преместила хладилника от кухнята на балкона в другата стая...

"Снайперистът" пък и беше прякор, измислен от приятелите ни задето ни наблюдаваше от кухненския прозорец докато играем на двора пред блока..

Най-много като че ли харесваше да си подсвирква някоя италианска мелодия и да играе на табла и карти; да разказва за годините, когато е пяла в хора на Светослав Обретенов и за сърничката, която са си отглеждали трите сестри Бухлеви. И как с дядо Кирчо били арестувани, защото танцували рокендрол в заведение на Слънчев Бряг във време когато не било разрешено.

Въпреки бунтарския си дух все ми повтаряше "По-умният отстъпва" когато се карахме със сестра ми.

Всички подражавахме на Стойчето, всички я обичахме и търсехме нейното мнение и одобрение. За мен тя остава в съзнанието като един велик учител, страхотен, весел и забавен човек и строга, но справедлива и обичаща ни баба.

Обичам те, Царице, светъл ти път, нека Божията светлина и любов е в теб! Поздрави на всички близки, които те очакват, за да си пеете заедно!"