Говорихме с Михаела Филева за големия концерт в НДК, менторството в "Гласът на България" и плановете ѝ за Коледа и Нова година.

Вижте снимки на Михаела >>

Михаела, поздравления за обявяването на първия ти самостоятелен концерт в Зала 1 на НДК, който ще се състои на 18 април догодина. Какво шоу готвиш?

Много благодаря! За мен това е много специален момент. На първо място, защото за всеки артист голямата зала, голямата публика означават много. А фактът, че имаме смелостта с целият екип на "Монте" да мечтаем за нещо толкова специално, ни показва, че сме на прав път. Хората, които са идвали на моите клубни концерти, не са виждали такъв тип шоу. Ще има много танци, много готина банда - момчета, с които работя последните 5-6 години, интересни визуализации.

Кои ще са гост-изпълнителите?

Засега това ще го запазя в тайна.

Кои парчета ще представиш?

В тoва отношение ще има много малко изненади. Всичко, което хората очакват да чуят, ще имат възможност да чуят. Разбира се, ще има много нови аранжименти и истинско музикантско шоу.

Връщайки се назад, кои бяха най-трудните и най-сладките моменти по пътя към успеха?

Обикновено най-сладките моменти са идвали след най-трудните периоди, които и за мен, и за екипа ми са били изключително предизвикателство. И след това идва кефът от всичко постигнато. Така че бих поставила равен знак между трудните и сладките моменти.

Какво би посъветвала младите хора, които тепърва искат да се развиват в своята сфера? Кои качества са им необходими, за да успеят?

Най-важен е трудът. Да си готов да преодолееш наистина всичко, независимо колко е трудно. Да си устремен изцяло към нещата, които целиш. В общи линии, да, работа си му е майката. Най-клишираното нещо е да се каже, че трябва да правим компромиси, но когато искаш добър резултат, трябва да си готов да вземеш важни решения, които да удовлетворяват всички, и да вървиш напред.

Кога да очакваме третия ти албум?

Веднага след концерта в НДК започвам да работя по него. Вече съм нахвърляла няколко демо записа, които ще станат част от третия ми албум, но още е твърде рано да говоря за датата на издаване толкова скоро след излизането на "Нова страница".

Разкажи ни за новия си филмов проект!

Работих по озвучаването на "Парка на чудесата". Второто най-интригуващо и забавно нещо, което мога да правя с гласа си и ми доставя истинско удоволствие, е дублирането на анимационни филми. И буквално ден след концерта ми - на 19 април, ще бъде премиерата на "Парка на  чудесата". Имах удоволствието да дам гласа си на страхотната главна героиня във филмчето  - Джун. Много готина и приключенски настроена, със силата на въображението си тя може да постигне всичко. "Парка на чудесата" е приятен, семеен филм, не само детски. Хубава анимация с готина история.

Снимка: Личен архив

Догодина ставаш ментор в "Гласът на България". Как ще избираш? Какъв трябва да бъде гласът, за който ще се обърнеш на "кастингите на тъмно"?

Впечатлявам се, когато чуя разпознаваем тембър. Когато го чуеш по радиото, веднага да си кажеш "Това е еди-кой си". Това е нещото, което търся. Искам в моя отбор да събера хора, които са много музикални. Не само да пеят вярно, но и да имат цялостно отношение към музиката, да свирят на инструмент. Със затворени очи може да се разпознае веднага кой може да свири и пее едновременно.  

Каква ще бъде Михаела Филева като ментор?   

Най-ценното, което ще получат от мен хората, които съм избрала, е, че ще се боря за тях. Аз много добре знам какво е да си на тяхното място. Неотдавна беше, когато аз самата участвах в подобен формат. Знам как действа притеснението, как се чувстват, какви техники искат да им предаде техния ментор. Мисля, че ще изградим специална връзка, благодарение на това.

Как ще прекараш Коледа?

В моето семейство много се почитат християнските празници, така че на Бъдни вечер ще бъда с близките си. На 25 декември през деня също. Вечерта ще бъда част от големия благотворителен концерт на "Българската Коледа" в помощ на децата с тежки увреждания и заболявания. Нова година отново ще прекарам работно по Черноморието, където се надявам на едно красиво, снежно посрещане на празника.

Как се забавлява Михаела Филева?

Напоследък се забавлявам с жонглиране между купища ангажименти и възможността да хапна нещо, и да се видя с някой близък приятел (Смее се.).Иначе, в по-свободните си периоди обичам да се събираме с приятели и да раговаряме, често играем настолни игри. Предпочитам по-уединените забавления, без много хора и шумотевица, може би и заради естеството на моята работа. Когато имам възможност да си почивам, го правя.

Михаела Филева в Парка на цитаделата, Барселона

Михаела Филева